Обратно към категорията

Отбелязваме Европейските дни на птиците

Добавено на: 03.10.2020 07:55
Снимки: Симона Бонева, БДЗП
   

За 27-ти пореден път BirdLife International кани хората от Европа, Близкия Изток и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцията на птиците, съобщават от Българското дружество за защита на птиците. Това ще се случи по време на Европейските дни на птиците 2020 г., които ще се проведат на 3 и 4 октомври (събота и неделя).

Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към техните места за зимуване в Африка. По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, разположени по техните въздушни маршрути. Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), като партньор на BirdLife International, кани всички да се присъединят към честванията на Европейските дни на птиците и да открият вълнуващия птичи свят и очарованието на миграцията.

Това е едно от най-големите международни събития, което се организира от 1993 г. насам, като за 26 години в него са взели участие повече от 1 милион души, които са наблюдавали повече от 75 милиона птици. Основната цел на тази 27-годишна традиция е да повиши вниманието към едно от най-опасните събития в живота на птиците – тяхната миграция, която е съпроводена от безброй застрашаващи ги фактори.

През 2020 г. 27 партньорски организации (включително Българското дружество за защита на птиците) от 27 държави, част от мрежата на BirdLife International в Европа, Близкия Изток и Централна Азия, ще организират различни мероприятия за широката общественост – наблюдения на птици, презентации за застрашените видове и техните миграци, екскурзии, кръгли маси и др. Както всяка година BirdLife International ще води статистика за броя на хората, които ще се включат в различните инициативи и за видовете и броя на птиците, които те са наблюдавали.

През 2020 г. Европейските дни на птиците се координират на международно ниво от Словашкото орнитологично дружество (BirdLife Словакия). Координатор на инициативата в България е Българско дружество за защита на птиците.

Всички събития ще се проведат при строго спазване и контрол на епидемиологичните мерки.

Градове-домакини на събитието в България:

София
3 октомври – 10:00-14:00 ч. Наблюдение на птици в Южен парк, сборен пункт до скулптурата на синигера до входа откъм ул. „Нишава“.  

Варна
3 октомври – 09:00 ч. Наблюдение на птици в района на защитена местност „Ятата“ и Повеляново.

Хасково
3 октомври – 10:30 ч. Щанд на Българско дружество за защита на птиците и точка за наблюдение на птици в парк "Кенана".

4 октомври, 8:30 ч. – Наблюдение на птици до язовир „Сивата вода“, сборен пункт пред бистро „Арката“ в парк „Кенана“.

Свищов
3 октомври – 10:00 ч. Наблюдение на птици в местността „Паметниците“.

Гоце Делчев
4 октомври - 10:00 ч. Наблюдение на птици. Поход до местността "Рибарниците" близо до гр. Гоце Делчев. Сборен пункт: Завода за ципове в гр. Гоце Делчев.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!