Обратно към категорията

Отбелязваме Международния ден на бездомните животни

Добавено на: 19.08.2023 09:31
Снимки: Етюдите на Ямбол / Sketches of Yambol
   

Международният ден на бездомните животни се отбелязва днес. Денят се чества от 1992 г., през третата събота на август, по инициатива на Международното дружество за правата на животните (ISAR).

Целта е да се повиши информираността на международната общественост за тежкото положение, в което се намират бездомните и изоставените животни, се посочва в информация на отдел "Справочна" на БТА. В днешния ден се напомня и за ролята на собствениците на домашни любимци в предотвратяването на появата на бездомни животни чрез неконтролираното отглеждане.

През 1695 г. в Япония се появява първият в света приют за бездомни кучета. През 80-те години на 19-и век се появяват първите приюти за бездомни животни в САЩ и Великобритания, а в началото на 20-и век - в Австралия. През 1822 г. Великобритания приема първия закон, насочен към защита на животните от жестокост.

Бездомно животно е това, което няма собственик и пребивава на улицата, коментира за БТА д-р Надежда Мечева, ръководител на ветеринарната клиниката за бездомни животни на фондацията "Четири лапи" в Банкя. Фондацията има и две мобилни клиники, които обикалят в страната във връзка с кампании за кастрация.

Хората не трябва да подминават бездомните животни, а трябва да проявяват грижа и да им помогнат, било то с храна или вода, каза д-р Мечева. Тя напомни, че кучетата и котките са най-добрите приятели на човека и заслужават добро отношение.

Преди да окажем помощ, трябва да подходим внимателно относно характера на животното, което сме срещнали на улицата, посочи Мечева.

Хубаво е животните да се хранят само с подходящата за вида им храна. Често хората не си дават сметка, че нашата домашна храна може да е опасна и да доведе до тежки храносмилателни разстройства при животните, заяви също специалистът. За предпочитане е да нахраним бездомния приятел с гранули или консерва, обясни тя.

Ако конкретното животно е спокойно, то може да бъде доведено до нашата клиника в Банкя, където да получи съответната грижа, да бъде кастрирано и ваксинирано. Това ще удължи продължителността на живота му, каза д-р Мечева. Услугата е безплатна, като клиниката има договор със Столичната община.

Въпреки че нямат стопани, общините са отговорни за бездомните животни на тяхна територия, отбеляза ветеринарният лекар. Всяка община трябва да спазва националната програма относно контрола върху популацията на безстопанствените животни. И всяка година общините дават отчет за извършената дейност, поясни Надежда Мечева.

Неотдавна "Четири лапи" представи онлайн платформа – "Академия за приюти", за безплатно обучение, което цели да насърчи и улесни процеса по осиновявания на животни от приюти. В осем модула се дават насоки и най-добри практики, които целят да открият най-добрия дом за животното.

Преди да си вземе домашно животно, човек трябва да подходи отговорно, съветва д-р Мечева. Всяко животно е ангажимент и изисква специфични грижи. Според вида и характера, всяко животно се нуждае от съответното внимание. Така например някои породи кучета се нуждаят от повече разходка и игри, коментира Мечева.

Осиновяването не трябва да бъде прибързано и импулсивно решение, защото ангажиментът, който стопаните поемат за любимеца, е дългосрочен, съветва още от "Четири лапи".

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Да сбъднеш мечта!
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!