Обратно към категорията

Отбелязваме Международния ден на лешояда

Добавено на: 05.09.2020 08:06
Снимки: Емил Йорданов, Българско дружество за защита на птиците
   

Тази събота, на 5 септември, международната общност отбелязва деня, посветен на едни от най-полезните птици в природата – лешоядите. У нас Българското дружество за защита на птиците поставя акцент върху най-дребния по размери сред европейските си събратя и единствения далечен мигрант сред тях – египетският лешояд, съобщават от там.
В рамките на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“ ще бъде организирана онлайн среща във Facebook страницата на проекта, на която водещи експерти по лешоядите от три континента ще разкажат за миграцията на вида и опасностите по пътя му; за заплаха №1 – отровите и борбата с нея на Балканите; за незаконното убиване на птици в Близкия Изток; за традиционната употребата на части от лешояди в Африка и представянето на алтернативи и разяснителни кампании за смекчаване на тази заплаха за вида. Срещата ще завърши със сесия с въпроси и отговори.
На този ден фондация „По-диви Родопи“ организира в Природозащитния център на БДЗП „Източни Родопи“ празник за малки и големи „Леш фест“. С ден на отворените врати в Центъра, творчески работилници и концерт ще бъде отбелязан деня. 
Традиционно Международният ден на лешояда се чества всяка първа събота от месец септември и има за цел да повиши информираността и ангажираността на широката общественост относно нуждата и ползите от опазването на тези птици. 

През август екип от осем доброволеца охраняваше 9 гнезда с 15 малки в крепостта на вида на Балканите – районът на Маджарово, съобщават още от Българското дружество за защита на птиците. За щастие никакви инциденти не бяха регистрирани и младите птици излетяха успешно. Стриктно наблюдавани бяха и двата млади египетски лешояди, излюпени тази година на затворено, които в  началото на август бяха поставени в гнезда на диви приемни родители по метода „фoстеринг“. Едната птица е излюпена в Спасителния център на Зелени Балкани в Стара Загора, а другата е дарение от зоопарка в Прага.

Най-северните заети гнездови територии на вида в България също бяха охранявани от местни сътрудници на организацията. Те се грижеха за 6 гнезда с 8 малки в тях, които също излетяха успешно. Новооткритата двойка в тази част от страната също бе подхранвана и охранявана. Преди дни нейното първо малко бе взето за доотглеждане в Спасителния център на Зелени Балкани, заради възрастта му, която няма да му позволи да излети навреме от гнездото и да се подготви за миграцията.

От 2013 г. насам повече от 80 доброволци от България и чужбина са взимали участие в охраната на гнезда на египетски лешояди, включително гости от Канада, Румъния, Унгария, Литва, Германия, Белгия, Франция и САЩ.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!