Обратно към категорията

Отбелязваме Международния ден за борба с насилието над жени

Добавено на: 25.11.2021 10:15
Снимки: БФЖ
   

Днес е Международния ден за борба с насилието над жени. По този повод феминистки мобилазиции ще проведат в София протест под мотото "Нито Една Повече", съобщиха от Български фонд за жените. Паралелно ще се проведат протести във Варна, Велико Търново и Стара Загора.

"В навечерието на 25 ноември, Международния ден на ООН за борба с насилието над жени, и на фона на невиждана ескалация на домашното насилие, причинена от COVID-19 пандемията и наложените изолационни мерки, за поредна година от Български фонд за жените  броим труповете на жени, изгубили живота си от ръката на своите настоящи или бивши партньори, бащи, синове или други близки мъже. Последният подобен случай е убийството на Евгения Владимирова от София. Убита по особено жесток начин от своя съпруг, Орлин Владимиров, който с помощта на баща си слага тялото на жена си в куфар и го изхвърля в покрайнините на Перник.  Днес Орлин “съжалява за случилото се”, сякаш сам не го е извършил, сякаш не е убиец. И сякаш той не е поредният настоящ (или бивш) съпруг или партньор, който убива жена след години на тормоз и домашно насилие", се казва в отворено писмо от Българския фонд за жените към новоизбраните народни представители и бъдещите членове на правителството. От организацията и посочват: "Докато България продължава да е гробище за жени, нито една криза не може да бъде напълно преодоляна и нито една реформа – качествено извършена".  

От БФЖ призовават народните представители, бъдещото правителство и държавният глава да демонстрират истински ангажимент срещу насилието над българските гражданки и да предприемат незабавни мерки. Част от исканията са да бъдат приети промените в Закона за защита от домашно насилие, инициирани и разработени от Министерство на правосъдието в началото на 2021 г. и получили безпрецедентна подкрепа от редица граждански организации и експерти по време на публичното им обсъждане. Те ще доведат до въвеждане на мерки за превенция на домашното насилие и насилието над жени, събиране на официална статистика за размерите на проблема (в момента такава липсва), разкриване на нови кризисни центрове за настаняване на пострадали от насилие (един кризисен център във всеки областен град), създаване на координиращ орган за борба с домашното насилие и други. От фонда смятат, че е наложително и да бъдат въведени дефиниции за фемицид, насилие, основано на пола и престъпления от омраза, извършени на основата на пола, в Закона за защита от домашно насилие и в Наказателния кодекс.  


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!