Обратно към категорията

Отбелязваме празника на диджея и Младенци

Добавено на: 09.03.2022 07:34
   

След Международния ден на жената, отбелязваме и Международния ден на диджея. Ще благодарим разбира се на всички, които са озвучавали и подгрявали снощните ни купони, макар, че не това е поводът 9 март да бъде обявен за празник на дисководещите.

Денят на DJ-я по-скоро не е официален празник, а важно благотворително събитие, което се провежда всяка година от 2002 г. насам, по инициатива на Световния ди-джей фонд и организацията “Нордоф Робинс мюзик терапи”, които използват музиката за лечение на деца и възрастни. Събитието се спонсорира от Международната клубна индустрия.

Църквата почита на този ден 40-те войника от арменския полк в гр. Севастия, които след жестоки мъчения загиват за своята вяра по време на преследванията на християните от император Лициний (IV в.).

Празникът е известен още като Четиридесет мъченици Севастийски, Свето четирси, Св. четиресе, Младенци.

С този ден е свързано народното вярване, че слънцето се обръща към лято, времето се затопля и излизат всички буболечки, змии и гущери от дупките си.

На празничната трапеза се слагат 40 червени чушки, пълнени с боб, а също и 40 сарми с ориз. Наливат се 40 чашки с вино и 40 с ракия. Изяждат се 40 залъка и се изпиват 40 глътки вода. На този ден стопанинът засява 40 корена и всичко се хваща.

Сред обичаите на празника основно място заема обредното гонене на змии и гущери. Предпазващо значение имат всички действия в този обред - паленето на огньове, прескачането им, удрянето по железни предмети и наричането: "Бягайте, змии и гущери, на 40 разкрача".

Не трябва да се провлачва конец, за да не се въдят змии и не се споменава името на влечуги.

На този ден имен ден празнуват: Младен, Младена, Младенка, Гордан, Горян, Горянка.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!