Обратно към категорията

Отбелязваме Световния ден на сърцето

Добавено на: 29.09.2023 07:07
   

На 29 септември се отбелязва Световният ден на сърцето. Денят се чества от 2000 г. по инициатива на Световната федерация на сърцето, подкрепена от Световната здравна организация, Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) и други международни организации. Това сочи информацията от отдел „Справочна“ на БТА. Целта е да се повиши информираността на обществеността за сърдечно-съдовите заболявания и за начините за тяхната превенция и лечение. В България денят се отбелязва за първи път през 2001 г.

Фокус на Световния ден на сърцето тази година са личната и обществената грижа за сърцето, контролът на сърдечно-съдовите заболявания чрез технологиите, поддържането на активен контакт с лекар, превенцията на затлъстяването и заострянето на вниманието върху принципите за здравословен начин на живот, информират от Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ). Оттам отбелязват, че сърдечно-съдовите заболявания намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите. Заедно с инсулта сърдечно-съдовите заболявания са свързани със загубата на 18,6 милиона живота в света всяка година, посочват още от дружеството.

По случай Световния ден на сърцето ДКБ започва Национална информационна кампания „Използвай сърцето си, за да знаеш“. Кампанията ще акцентира върху познанията за подобряване стила на хранене, увеличаване на физическата активност, намаляване на вредните навици и насърчаване на профилактичните прегледи с редовно проследяване на показателите - телесно тегло, кръвно налягане, кръвна захар, холестерол и др.

Кампанията ще се състои в седем града. В София се организира информационна кампания на студентите по медицина в метрото. В 19:30 ч. днес сградата на Националния дворец на културата ще бъде осветена в червено, информират от ДКБ. Утре от 10:30 ч. в Южния парк ще има открита тренировка и демонстрация на кардиопулмонална ресусцитация от инструктори на Университетския аварийно-спасителен отряд и Националния екип за реакция при бедствия, аварии и катастрофи.

Също днес в Пловдив от 18:30 ч. ще се състои информационна кампания за здравословен начин на живот. Присъстващите ще чуят и изпълнението на роял на маестро Евгени Генчев. Ще има също флашмоб "Живото сърце" и пускане на балони в небето. Бургаският кей тази вечер от 19:30 ч. също ще бъде осветен в червено. Кампанията ще обхване и Плевен, Варна, Русе, Троян.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Котел се възстановява след наводнението
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!