Обратно към категорията

Отбелязваме световния ден на водата

Добавено на: 22.03.2021 10:19
   

Към 2030 година светът ще се сблъска с глобален дефицит на вода и пандемията усложнява проблема. Това се казва в ежегодния доклад на ЮНЕСКО, публикуван по случай днешния Световен ден на водните ресурси, съобщават от БНР.

В момента около 2 милиарда души нямат пряк достъп до вода, а в световен мащаб не се полагат достатъчно усилия за запазване на този ресурс, сочат данните.

България е на едно от последните места в Европа по водни ресурси на човек от населението. За това предупреждават от "Грийнпийс България" на днешния Световен ден на водата. От организацията алармират, че въглищните централи, които потребяват огромно количество чиста вода, са съсредоточени точно в районите, застрашени от безводие. 

"Доста голяма част от територията са с изключително висок риск от недостиг на вода.", казва Меглена Антонова от "Грийнпийс-България". 

Водните ресурси са не само ограничени но и неравномерно разпределени по територията на страната. На този фон въглищните централи използват огромни количества вода за производството на енергия, допълва Антонова:

"Ако работят на едно средно натоварване от около 42%, изхабяват около 30 милиона кубични метра вода. По-нагледно сравнение може да се направи, че над 800 хиляди души за една годна ако на ден използват по 100 литра вода, горе-долу използват същото количество."

Природозащитниците настояват за създаването на план за преход и  излизане от въглищната зависимост. 

"За България и за Европа една много реалистична дата е 2030 година." 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!