Обратно към категорията

Отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН

Добавено на: 01.12.2019 09:15
   

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Датата е определена през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със заболяване.

Тази година Световният ден за борба срещу СПИН е под надслов „Промените се правят от общностите“.

В света по данни на Глобалната програма по СПИН близо 38 милиона души живеят с ХИВ/СПИН, като само през 2018 г. броят на новите случаи е 1.7 милиона. Повече от половината от всички нови инфекции са сред уязвими групи и техните партньори.

До края на 2018 г. близо  24 милиона лица, живеещи с ХИВ/СПИН, са получили лечение. С ХИВ човек може да се зарази единствено по сексуален и по кръвен път, но дори и така вече вирусът е непредаваем, ако носителят му се подлага на нужните терапии, уверява професор Марияна Стойчева - началник на Клиниката по инфекциозни болести в Пловдив: 
„Новите терапии са много мощни. Те в рамките на месец до три месеца, най-много до година, довеждат вируса до нива, които не могат да се открият с методите, с които разполагаме, т.е. вирусът го няма в кръвта, какво и в половите течности. Така че сексуалните контакти са абсолютно безрискови“. 

В България 97% от ХИВ-позитивните, които се следят от лекарите се подлагат на терапии и при над 90 на сто от тях вирусният товар е неоткриваем.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!