Обратно към категорията

Отбелязваме Световния ден за здравословен и безопасен труд

Добавено на: 28.04.2023 07:15
   

КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" ще отбележат Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници. 28 април е обявен и за Световен ден за здравословен и безопасен труд.

По данни на Националния осигурителен институт трудовите злополуки в България през миналата година са 2582, като 84 от тях са завършили със смърт на работещите. За първото тримесечие на 2023 година злополуките са 639. Сред най-рисковите са строителството и транспортът.

В 9,30 часа ще бъдат поднесени венци на мемориалната плоча в памет на загиналите при трудови злополуки пред централата на КНСБ в София. Ще бъдат връчени и годишните награди "Прометея", с които Конфедерацията отличава работодателите, постигнали добри резултати за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Общият брой на смъртните трудови злополуки през 2022 година бележи тенденция на увеличение спрямо 2021-ва, когато злополуките с фатален край са 68. Всеки  работен ден над 10 души претърпяват злополука на работното място, а на по малко от три работни дни  един работник в България умира, алармираха от КТ "Подкрепа".

Нараняванията, свързани с изпълняването на служебните задължения, от 600 през първото тримесечие на 2022 година достигат 639 година по-късно, сочат оперативните данни на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на 2023-а.

Според синдикалистите предварителният извод, който може да си направи е че насочването на вниманието и финансовия ресурс от страна на работодателите към мерките за предотвратяване на  пандемията, са станали за сметка на мерките за осигуряване на общата безопасност на работното място.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!