Обратно към категорията

Откриха кости от камила край Русокастро

Добавено на: 11.11.2019 08:16
   

Кости от камила и европейски бизон са открити при разкопките на крепостта "Русокастро". Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.

Особено важни са намерените останки от камила, вероятно едногърба. Досега от периода на средните векове от България са известни подобни останки единствено от крепостта Туида при днешен град Сливен. От римския и късноантичния период са откривани кости от камили само в Кабиле, при днешен Ямбол, и Никополис ад Иструм, до Велико Търново. Според зоолога д-р Георги Рибаров откритата камилска кост в "Русокастро" показва значението на средновековния град като търговско средище, понеже през средните векове камили са се използвали единствено за керванна търговия и по-рядко - при пътуващите циркове.

При разкопките в крепостта през тази година са открити кости и на много диви животни. Според д-р Рибаров близо 32 процента от откритите кости са именно на диви животни.

Разкопките на крепостта Русокастро се изпълняват от Регионалния исторически музей в Бургас и са финансирани от Община Камено и Министерството на културата.

БТА


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Ветеринари влязоха във фермата на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!