Обратно към категорията

Откриха неизвестен досега документ за Г.С.Раковски

Добавено на: 28.04.2021 13:23
   

Младият историк от русенския град Ветово Октай Алиев е открил неизвестен документ за дейността на Г.С.Раковски, съхраняван в Истанбулския архив, съобщават от РусеМедиа. Той го е представил виртуално на научна конференция, посветена на 200 години от рождението на Раковски, която бе организирана от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Докладът на Октай Алиев се нарича „Колко струва да бъде заловен Раковски“, а авторът го предостави на читателите на Русе Медиа. В най-скоро време предстои да бъде публикуван и преводът на документа.

„Колко струва да бъде заловен Раковски?“. Османски документ от Истанбулския архив за дейността на Г.С. Раковски

Октай АЛИЕВ

Октай Алиев, роден на 1 февруари 2000 г. в гр. Ветово, Русенско. Студент от 2019 г. по “История” в СУ “Св. Климент Охридски”. Администратор на уеб страницата “История на света” и редактор на сп. “Времена”. Интереси: османска история, история на българските земи през XV-XVII в., османистика.

Новооткритите извори за историята на България винаги представляват интерес за широка аудитория. Те могат да бъдат различни видове: ръкописи, каменни надписи, документи и др. Трябва да кажем, че в нашата история има все още доста неосветлени личности и събития. Но историческата наука е винаги в прогрес и всяка година изследователите се натъкват на интересни писмени свидетелства, чрез които частично осветляват различни аспекти и периоди от родната история.

Моят случай се ограничава с един новооткрит документ от Истанбулския османски архив за българския революционер Георги Стойков Раковски. Още в началото е редно и нужно да спомена, че в този текст ще наблегна по-скоро в съдържанието на документа и неговото значение, отколкото в житейския път и революционните идеи на Г. Раковски. Документът се съхранява в Истанбулския архив и е под сигнатура А) МКТ.UM. (Sadâret Mektubî Kalemi Belgeleri) 794/23.

При прочита се разбира, че това е телеграма от силистренския валия Мехмед Ариф паша от 18.02/02.03.1865 г. до великия везир Мехмед Фуад паша (1863-1866 г.). Според нея „известния революционер Раковски“ се намирал във Влашко. Забелязва се веднага, че османската власт знае за дейността на Раковски, той дори е наречен „известния“, т.е. става дума, че властите своевременно били уведомени за неговите идеи и революционни движения. Измежду редовете по-късно се появява „един човек“, който твърди, че може да залови Раковски, при условие ако му се дадат 25 000 гроша! Към тази сума ще се върна малко по-късно.

Споменатият човек, който заявява, че може да залови Раковски иска от централната власт предварителна начална сума, а след като си свърши работата – и остатъка от споменатите 25 000 гроша. Силистренският валия, който пише телеграмата добавя, че 25 000 гроша са всъщност нищо в сравнение с щетите, които Раковски е нанесъл на държавата. Цитирам неговите думи в телеграмата, преводът на който направи проф. Орлин Събев и моя скромност: „причинява щети на държавата за няколко стотици хиляди гроша и вкарва България в капана на нови [революционни] идеи, сумата, която трябва да се даде, е незначителна.“ Все пак тази сума се вижда много на валията и той казва, че сам не може да се реши дали да я даде или не. Затова се обръща към институцията на великия везир. Освен това в края на телеграмата четем, че османците са научили, че Раковски „се намира на едно място близо до Русе“ и трябва незабавно да се действа. Затова, казва валията, „чакам незабавната Ви заповед“.

Горе-долу в това се състои накратко целия документ. В добавка към нея има и отговор на великия везир. Ще го цитирам изцяло тук: „Няма пречка да бъде дадена исканата сума, ако е възможно известният Раковски бъде заловен безпроблемно, така както е заявено от един човек.“


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Потребители: „Колкото по-мътна е водата, толкова по-висока е цената!”
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!