Обратно към категорията

Откриват обновения параход "Радецки"

Добавено на: 17.09.2020 10:21
Снимки: Национален Исторически Музей
   

В петък откриват обновения параход „Радецки“. Ремонтът на парахода е направен в продължение на три месеца в румънския град Браила. Реновиран е корпусът и надстройките на кораба, рулева система, кингстонови сандъци, котвени вериги и е направен основен ремонт на гребни и двигателни колеса. Стойността е 437 000 лева, отпуснати от Министерския съвет през миналата година, съобщава БНТ.

След пристигането на кораба в България експертите на Националния исторически музей са започнали работа по обновяването на музейната експозиция. Тя е посветена на националния герой Христо Ботев и проследява историческите събития от май 1876 г.

Освен организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета, експозицията цели да разкаже историята на превърналия се в реликва параход „Радецки” и неговата съвременна реплика, построена през 1966 г. в резултат на безпрецедентна кампания за набиране на средства.

Корабът е регистриран като плавателно средство и подлежи на технически надзор от компетентните органи, което му дава право да плава в акваторията на река Дунав.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

МЛАДИ МЪЖЕ СПАСИХА КУЧЕ ОТ УДАВЯНЕ И ОТКРИХА СТОПАНИТЕ МУ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!