Обратно към категорията

Отлага се таксата за пренос на руски газ през България

Добавено на: 11.12.2023 15:18
   

Отлага се таксата за пренос на руски газ през България, а сделка за евентуалната покупка на "Лукойл" ще бъде финализирана с одобрението на Народното събрание. За това са се разбрали партиите, които подкрепят правителството, предава БНР.

"В момента отлагаме прилагането. Работим заедно с Европейската комисия и когато EK ни даде цялостен механизъм, тогава ще го приложим отново, ако успеем да намерим такъв механизъм. Ще следваме общия европейски подход. Тази такса не трябва да бъде едностранна от страна на България. Трябва да се работи с ЕК, така че заедно с всички европейски страни този тип такси могат да бъдат наложени по начин, по който реално да имат ефект и върху икономиката на Руската федерация", заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвърза отпадането на таксата за пренос на газ с приемането на страната ни в Шенген:

"Тъй като сме доста, доста близко до Шенген и всякакви варианти по някакъв начин това да ни спъне в последния момент, като например тази такса, с колегите решихме така да подходим - да приложим правилния т. нар. "европейски подход". Това ще успокои във всички случаи държавите след нас и добросъседството, което винаги е било в нашите основни прерогативи, ще продължи да бъде такова".

България цели пълноправно членство в Шенген и трябва да има ясна дата за прием на страната ни и по суша, подчерта още Бойко Борисов.

"Това е нещото, което най-много касае нашия транспортен бизнес, икономиката и всичко останало. Затова претенциите, които имат, ние ще ги удовлетворяваме със свършена работа, но много ясно искаме да се знае какво се желае от България, а то е - пълноправно членство", каза лидерът на ГЕРБ.

Според ДПС България не трябва да се съгласява да бъде приемана ограничено в Шенген само по отношение на въздушния трафик.

"За Шенген мисля, че това не е достатъчно и не трябва да го приемаме", каза председателят на ПГ на движението Делян Пеевски.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

ЛИКЪТ НА БОТЕВ Е ИЗРИСУВАН НА СГРАДАТА НА ЧИТАЛИЩЕТО В СЕЛО ОКОП
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!