Обратно към категорията

Отново предупреждения за засилени мерки срещу грипа у нас

Добавено на: 03.03.2020 10:32
   

Няма доказан случай на коронавирус в България.

На брифинг днес ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Оперативния щаб обясни, че едни и същи са отделенията, които ще лекуват грип Б пациентите и евентуално пациентите, които се карантизират със съмнения за коронавируса. Именно заради това Оперативният щаб е взел отношение във връзка с усложняващата се грипна вълна от тип Б. Тя много бързо ще доведе до изтощаване на медицинските ресурси в цели области, коментира още Мутафчийски.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести, заяви, че от 10 години за първи път наблюдаваме толкова ускорено развитие на втора вълна от тип Б. Досега никога не сме имали толкова големи области, заети с болни от грип Б. В момента през последната седмица в Националната референтна лаборатория на центъра се доказаха 12 пъти повече случая от грип Б, отколкото доминиращия през годината грип Хаш 3.

По начало в нашата страна е характерно, че различните области имат различна характеристика на грипните щамове, допълни проф. Кантарджиев. Това се дължи на факта, че се намираме на граници и пътникопотокът при нас е много интензивен. Такова увеличаване на грип Б не сме имали досега.

В момента от грип Б боледуват най-много децата до 14-годишна възраст и младите хора в трудоспособна възраст. Затова взимайте мерки против грипа - мити ръце, ползване на маски и най-важното - избягване на контакт с болни хора.

Най-голяма е заболяваемостта в тези области, в които вече обявиха епидемия - Област Бургас, Област Варна и общините в т. нар. София - област и Пловдив, допълни проф. Кантарджиев.

снимка: БГНЕС


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Мигранти, един от които нелегален, надападнаха с нож мъж пред детето и жена му
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!