Обратно към категорията

Отпада ограничението за тържества до 15 човека

Добавено на: 06.05.2021 14:26
   

Отпада ограничението за тържества до 15 човека. Това съобщи здравният министър в оставка Костадин Ангелов на брифинг за разпространението на COVID-19 у нас. Заповедта, която ограничаваше груповите събирания, е отменена от сряда, обяви министърът.

Няма нито една област в червено заради много заразени с COVID-19, излекуваните са два пъти повече от заразените, отбеляза Костадин Ангелов. Средната заболеваемост се движи между 150 и 300 на 100 000 човека.

"Данните за брой тестове и заболели са реални и не са изкривени. Вече познаваме ясно белезите на ковид инфекцията. Видяхме много от практиката и знаем кои числа да гледаме. Спокойни сме, но много зависи как ще се управлява пандемията с всички мерки, които трябва да бъдат евентуално разхлабвани или затягани. Най-важно е ваксинационният процес да продължи със същата сила", каза още министърът.

Предпочитаната ваксина у нас е на "Пфайзер", сочат данните. В момента има достатъчно ваксини, а в последната седмица на май идва голяма доставка от още около 400 000 дози. Въпрос на организация е от страна на РЗИ, Българския лекарски съюз и личните лекари процесът по ваксинация да продължи с досегашните темпове. Има възможност зелените коридори да продължат да работят и след 9 май, стана ясно от думите на министъра.

"Следващият премиер ще решава какво да се случи с щаба. Ясен белег е, че излизаме от третата вълна, това е огромно постижение, с нисък индекс на строгост на мерките", посочи Ангелов.

България е безрискова зона за туристите. Затова сме написали правила как се влиза у нас, подчерта той и добави, че очакваме скоро регламент за цифрови сертификати. Ангелов припомни, че институтът "Роберт Кох" е извадил страната ни от списъка с високорискови държави.

Няма генетичен вид на вируса, на който ваксините да не действат, увери директорът на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Ваксините действат на бразилския, индийския и южноафриканския щам, но по-слабо. От последните три вида на вируса няма засечени у нас, но те вече са внесени в съседни на България държави.

Първи резултати от изпитванията на ваксини при деца над 12 години се очакват през юни. Ако резултатите са положителни, то още в средата на следващия месец може да започне и ваксинацията на тази възрастова група.

Здравният министър в оставка отчете, че вече са издадени 96 000 електронни рецепти. "Ако искаме пълноценно пациентско досие, то трябва да се пълни с информация. Част от нея са лекарствата и направленията", допълни той.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!