Обратно към категорията

Отпада задължителното носене на маски на обществени места

Добавено на: 31.03.2020 13:06
   

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че отменя заповедта си от вчера, с който задължително се носят предпазни маски на открити и закрити публични места.

„Искам да ви уведомя, че току що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед до постигане на консенсус в нашето общество“, каза той на брифинг в Министерски съвет.

„Вместо това българската държава ще закупи един милион предпазни маски, които ще ги раздадем чрез министерството на труда и социалната политика, неговите регионални служби на хората, които са социално слаби и които нямат възможност да си закупят такива маски“, посочи Ананиев. И уточни, че ще бъдат поръчани маски от типа FFP2 или FFP3, които са най-добрата защита за гражданите.

Маските, които държавата ще закупи, ще бъдат със сертификат. Имаме договорени 2 млн. маски от Китай. До една седмица очакваме тези маски да дойдат на нашата територия, обясни той.

Ананиев каза, че се предвижда да бъде намален големият размер на глобата от 5000 лв. за неносене на маска.

Министърът посочи, че правителството силно подкрепя носенето на предпазни маски, като още едно средство за предотвратяване на разпространението на вируса, но мотивира отмяната на заповедта с това, че няма пълно обществено съгласие в българското общество.

„Използването на маските дава възможност за отдалечаване от онези по-тежки мерки, които значително ще ограничат гражданските права на българското население“, каза министърът.

„Защо смятаме, че тази мярка беше необходима. Знаете, че в нашето общество – най-вече между медицинския персонал се води дебат кой трябва да носи тази маска. Едни казват, че тя е абсолютно безсмислена, други – че трябва да се носи от хората, които са заболели, за да не пренасят на останалите заболяването, а здравите хора не трябвало да носят такива маски. Това би било вярно, ако ние знаехме, кои са болни“, каза Ананиев.

„Между нас се движат хиляди хора, може би, които са носители на коронавируса, но не са изследвани и затова не е доказано наличието на този коронавирус. Затова решихме, че е хубаво всички да носят маски, защото не знаем откъде ще дойде заразата“, добави министърът.

Ананиев увери, че всички мерки, които се предприемат от щаба, правителството, и се реализират със заповеди на министъра на здравеопазването са насочени само и единствено към защита на здравето на българските граждани и ограничаване на разпространението на коронавируса в България


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Овладяха пожара над Котел с участие и на хеликоптер
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!