Обратно към категорията

Отпускат 161 милиона лева за ремонт на домове за възрастни хора

Добавено на: 11.12.2022 09:04
   

Министерството на труда и социалната политика планира да реформира 82 от домовете за възрастни хора, за да отговорят те на изискванията от Наредбата за качество на социалните услуги. По-добра грижа и условия за живот ще се осигурят за близо 5600 души.

За целта са предвидени 161 милиона лева по Националния план за възстановяване и устойчивост и още 28 милиона от национално съфинансиране.

Средствата ще стигат директно до общините, в които се намират домовете. Кандидатстването е до 17 март идната година.

Общините ще кандидатстват с проекти, за да получат пари за оборудване и обзавеждане. Допустими са ремонти, вътрешни преустройства, реконструкции и/или ново строителство.

Също така всички домове ще бъдат приведени в пълно съответствие с изискванията за достъпна среда и енергийна ефективност. Допустими са дори разходи за инсталиране върху сградата или в близост до нея на фотоволтаична инсталация с мощност 30 киловата включително.

След реконструкцията на определените 82 дома за стари хора всички потребители ще нощуват в стая с не повече от две легла, в която има прозорци.

Ще има в близост санитарно помещение, при възможност и място за самостоятелно приготвяне на храна.

Трябва да има подходящо оборудване, домофони, телефонни постове, интернет връзка, видеонаблюдение в общите помещения, коридори и входове, а част от спалните трябва да са със собствена баня и тоалетна, приспособени за ползване от хора с инвалидна количка.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

ПОРУТЕНО МИНАЛО: ДЕТСКИ ЛАГЕР СЕ РУШИ И ПУСТЕЕ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!