Обратно към категорията

Отварят за туристи пещера „Бисерна“

Добавено на: 10.09.2022 10:57
   

От 10 септември, събота, "Бисерна" - най-дългата и най-красива пещера в Природния парк "Шуменско плато", отваря за туристи. Влизането ще става само с предварително записване на телефон 054/800 765 в Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“.

Посещенията ще бъдат възможни във всички съботи и недели до началото на ноември в часовете 10 ч., 11.30 ч., 13 ч и 15 ч., а в работните дни в пещерата ще се влиза от 10 ч., 11.30 ч. и 13 ч. В понеделник и вторник турсти няма да се приемат.

Минималният брой посетители е 8 души, а максималният – 12. Маршрутът вътре е дълъг около 800 метра в едната посока.

До пещера „Бисерна“ се стига пеша, тъй като горския път не е подходящ за автомобили. Превозните средства могат да бъдат паркирани на асфалтовия път преди завоя за вилата на Община Шумен.

Пешеходните маршрути са два – от парк „Кьошкове“ – „Урок по горската пътека“ и от разклона за Крепостта „Стария град“ по пътя за вилата на община Шумен. Табели са поставени по всички маршрути.

Пещерата се нарича "Бисерна", защото капките вода върху образуванията блестят като бисери. Художественото осветление придава различни отблясъци на красивите карстови форми. Пещерата е на 3 500 000 години, дълга е 2700 метра и е на две нива – в долното е реката, а в горната галерия са причудливите природни форми.

Туристическият преход е 800 метра. Природата е изваяла от карста и водата чудни сталакти, сталакмити и сталактони с форми на завеса, кораб, ботаническа градина.

Температурата в пещера „Бисерна“ е 10 градуса. Заради високата влажност и пещерните води се препоръчва туристите да са с подходящи затворени обувки и топла дреха.

Туристи ще се приемат до ноември, тъй като е съобразено с жизнения цикъл на прилепите, чието местообитание е пещерата. През студените месеци крилатите бозайници изпадат в хибернация, за да оцелеят без храна до пролетта и безпокойството в този период е забранено.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!