Обратно към категорията

Парламентът обсъжда три проекта за промени в Закона за здравното осигуряване

Добавено на: 25.01.2024 08:18
   

Депутатите ще обсъдят на първо четене три законопроекта за промени в Закона за здравното осигуряване. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание, публикувана на сайта на институцията.

Два от законопроектите са внесени от народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), а третият – от ГЕРБ-СДС.  

Първият законопроект, с вносител Васил Пандов от ПП-ДБ, цели подобряване на уредбата по отношение разходването на публични средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за лекарствени продукти, прилагани в болничната помощ, които са извън стойността на клиничните пътеки, се посочва в доклада на комисията по здравеопазване. Предвижда се НЗОК да заплаща лекарствените продукти на стойност, изчислена на база най-ниската стойност на единица активно вещество по международно непатентно наименование (INN), и лекарствена форма от средноаритметичната стойност на единица активно вещество. 

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за здравното осигуряване, внесен от Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС и група народни представители, е свързан с рамковите споразумения. Предвидено е НЗОК да не може да заплаща лекарствените продукти на стойност по-висока от най-ниската стойност между последно действащите рамкови споразумения и средно претеглената стойност, заплатена от НЗОК през предходната година за всеки лекарствен продукт, и стойността, на която лекарственият продукт е доставен на съответния изпълнител на болнична медицинска помощ, се посочва в доклада на здравната комисия.   

Третият законопроект е внесен от Божидар Божанов от ПП-ДБ. С измененията се предвижда системата за сигурно електронно връчване да бъде единственият позволен начин за предоставяне на документи в РЗОК, като по този начин ще се намали административната тежест за договорните партньори. 

Очаква се още депутатите да обсъдят на първо четене Законопроект за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. На второ четене се очаква да бъдат гласувани промените в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. 

Източник: БТА


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!