Обратно към категорията

Патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение и благослови българите

Добавено на: 24.04.2022 09:47
   

Патриарх Неофит възвести Христовото Възкресение пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и отправи благослов: благодатта и мирът на Възкръсналия Христос да бъдат над всички нас.

На площада пред патриаршеската катедрала Негово светейшество прочете евангелския разказ от Св. евангелист Матей за Възкресението на Божия син - Иисус Христос.

В полунощ патриарх Неофит поздрави с "Христос воскресе" вярващите на площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Прозвучаха Евангелието и тропарът за Възкресението, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Воистину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски". След това главният секретар на Светия синод Мелнишкият епископ Герасим прочете патриаршеското и синодално Пасхално послание за Възкресение Христово към българския народ.

Преди това от параклиса на Синодалната палата "Св. цар Борис-Михаил" в патриаршеската катедрала с литийно шествие беше пренесен Благодатният огън. Фенерът с Благодатния огън беше донесен през миналата година на Велика събота от българска църковно-държавна делегация от Божи гроб в Йерусалим.

През тази година от Българската православна църква решиха, че "във връзка с неблагоприятни обстоятелства няма да се осъществява пътуване на Велика събота за пренасяне на Благодатния огън от Светия град Йерусалим". Благодатният огън, съхраняван от миналата година, можеше да бъде получен днес от духовници в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил" в София, за да го занесат те в храмовете на своите епархии на вечерните празнични богослужения за Възкресение Христово.

На празничното богослужение за Възкресение Христово присъстват президентът Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева, Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, както и тяхната дъщеря Калина, придружена от нейния съпруг и син.

Сред присъстващите на литургията са също Емил Велинов от отдела "Протокол" на Светия синод на БПЦ-БП, Йордан Цонев, Румен Петков, проф. Любомир Спасов, както и много вярващи, изпълнили патриаршеската катедрала и извън нея - на площада.

Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравяват с "Христос воскресе!", а отговорът е "Воистину воскресе!" или "Наистина възкръсна!".


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!