Обратно към категорията

Пенсионерка дари добавката от 50 лева на мизерстващи старци

Добавено на: 17.11.2020 09:08
Снимки: вестник "Борба"
   

Държавата отказа социална пенсия на 72-годишен мъж от Велико Търново, защото жена му получавала 176 лв. Възрастното семейство няма пари за храна и лекарства и е на ръба на оцеляването, съобщават от Вестник “Борба”.

Териториалното поделение на НОИ в старата столица обосновава решението си с текст от Кодекса за социално осигуряване. Мъжът няма право на финансова помощ от държавата, тъй като доходите на член на семейството му надвишават гарантирания минимален праг за страната от 75 лева на месец. Възрастният мъж живее само с жена си Роза, която взима пенсия от 176 лв. Доходът тоест надвишава 26 лева на член от семейството.

Александър Александров няма нужния трудов стаж за пенсия, защото през по-голямата част от живота си полагал грижи за болните си родители. Години пък работил, без да се осигурява, в различни сфери, за да изкара някой лев. Надявал се поне на социалната пенсия за старост, но преди година губи и тази надежда.

Александър и Роза живеят в тежки лишения и се случва с дни да не се хранят. В най-добрия случаи пропускат закуската и вечерята и се радват само на обяд.

След публикацията на вестник „Борба“ по случая, друга възрастна жена е потърсила връзка със семейството чрез вестника и им е дарила добавката си от 50 лева към пенсията си, за да си купят храна. Тя е поискала името й да се запази в анонимност.

Александър и Роза не се примиряват с отказа от пенсия и изпращат жалби до Административния съд в старата столица, Народното събрание и ред други институции. Цяла година вече търсят помощ от организации и обществени структури, но усилията им остават без успех. Те се надяват на законодателни промени, тъй като това е единственият начин за одобрение за пенсия, уточняват още от великотърновския вестник.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!