Обратно към категорията

В период от 10 години Северна България е загубила една пета от населението си

Добавено на: 06.02.2021 09:22
   

За последните 10 години, до 2019-та, Северна България е изгубила една пета от населението си, сочи изследване на Института за пазарна икономика, съобщават от БНТ.

Най-тежко е положението в Област Видин, където всяка година се губят 16% от живеещите. Според анализа, липсата на добри пътища влияе негативно на икономическото развитие в региона.

Според статистиката, населението на област Видин вече е по-малко от 83 000 души.

Регионът е занемарен от десетилетия, казват от Търговско- промишлената палата във Видин. Посочват и причините. Липсата на инвестиции, нови, липсата на инфраструктура, липсата на учебно заведение…води до това обезлюдяване, смята Красимир Кирилов, председател на Видинска търговско-промишлена палата.

Докладът на Института по пазарна икономика показва, че в България няма нито една област с естествен прираст на населението, а във Видин, Монтана и Враца няма и механичен такъв.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Коментари

 

#1 Каргонлия 06.02.2021 20:03

Същото е положението и в Ямбол. Напуснах го за постоянно преди 7 години и нямам намерение да се връщам. Идвам си единствено заради родителите ми за не повече от седмица-две. За цяла година ми се събира по-малко от месец престой там. Връстниците ми отдавна ги няма (на почти 30 съм), кой в чужбина, кой в по-големите градове. Няма с кого една дума да си кажа или да изляза. Сега с Ревански за кмет има лъч светлина, но, за съжаление, е късно. Прекалено много неща не се случиха за по-доброто на града през годините, така че който и да е кмет, с каквито и добри намерения да е, младите няма да се върнем.


Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Ицо Хазарта пред 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!