Обратно към категорията

Петима министри от кабинета в оставка ще участват в редовния парламентарен контрол

Добавено на: 15.03.2024 07:28
   

Петима министри от кабинета в оставка ще участват в редовния парламентарен контрол днес - министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на туризма Зарица Динкова, министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, министърът на здравеопазването Христо Хинков и министърът на отбраната Тодор Тагарев.

В програмата за работа на Народното събрание е също така второ четене на законопроект за изменение и допълнение на Закона за ограничаване изменението на климата. В българското законодателство да бъде определен национален компетентен орган по функционирането на европейски Механизъм за корекция на въглеродните емисии по границите (МКВЕГ), предвиждат приетите на първо четене промени в закона на 21 февруари тази година. Внесени са от Станислав Анастасов (ДПС), Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) и Татяна Султанова – "Продължаваме промяната-Демократична България". Предлага се националният компетентен орган да е изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околната среда.

В мотивите е посочено, че с Регламент (ЕС) 2023/956 на Европейския парламент и на Съвета от 10 май 2023 г. се въвежда европейски Механизъм за корекция на въглеродните емисии по границите. Той предвижда въглеродна такса на границата на вноса на определени продукти от трети страни - стомана, желязо, цимент, електричество, изкуствени торове, алуминий, водород и други производни на тях, произхождащи от трети страни, под формата на закупуване на сертификати за емисии. Митническите органи не следва да допускат внос на стоки от лица, които не са одобрени декларатори по МКВЕГ, пишат вносителите. Механизмът се основава на система за деклариране, при която одобрен декларатор, подава ежегодно декларация за съпътстващите емисии на стоките, внасяни на митническата територия на Съюза, и връща съответстващи на тези декларирани и верифицирани емисии брой сертификати.

Програмата за работа включва още годишните отчети за дейността на Съвета за електронни медии и на Комисията за защита на личните данни за 2022 г., както и доклад за дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране през 2022 г.

Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!