Обратно към категорията

Плащаме по 10 ст. за пластмасова чаша, по 25 ст. - за кутия

Добавено на: 15.01.2024 09:32
   

От началото на годината търговците, които използват пластмасови продукти за еднократна употреба за пълнене с храни, включително напитки и готови ястия, имат задължението да ги предлагат на потребителите срещу 10 стотинки за чаша и 25 стотинки за кутия, тоест с 5 стотинки повече в сравнение с миналата година, припомнят от Министерството на околната среда и водите.

Това изискване е вписано в Наредбата за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

Цената на използваните пластмасови чашки и кутии за храна поетапно ще се увеличава през следващите години до 2027 г. Пластмасовите консумативи ще са на пазара до изчерпването им. Краен срок за тотална забрана не е предвиден, тъй като за някои продукти тя ще е неприложима. Целта на законодателството е да бъде намалено потреблението във възможно най-голяма степен.

Задължение на търговски обекти, питейни заведения, заведения за бързо хранене е да осигурят алтернативни възможности като съдове и чаши за многократна употреба, хартиени, алуминиеви, бамбукови, стъклени съдове. Към настоящия момент законодателството в областта на храните не позволява носенето на собствени съдове на мястото на продажбата, посочват още от екоминистерството.

Сумата за използваните пластмасови продукти за еднократна употреба се посочва в касовия бон отделно от цената на съответната храна и напитка, и те могат да изискват от търговците да спазват това свое задължение.

В допълнение, в търговските обекти задължително трябва да бъдат поставени на видно място информационни табели за необходимостта от намаляване употребата на пластмасови продукти, за вредното им въздействие върху околната среда, както и за алтернативните възможности, които се предлагат в търговския обект.

Според Националния туристически регистър общият брой на заведенията за бързо обслужване, в които със сигурност се използват пластмасови продукти за еднократна употреба е над 4700.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Състоянието на малкия Виктор от Кабиле значително се подобрява
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!