Обратно към категорията

Платени осигуровки са сред изискванията за микрокредити

Добавено на: 11.05.2020 08:56
   

Близо 840 души са одобрени до момента за безлихвени кредити от Българската банка за развитие. Мярката в подкрепа на самоосигуряващи се и хора в неплатен отпуск стартира на 27 април. Засега само 4 банки предлагат тези кредити. В една от тях за два работни дни са подадени над 760 заявления.

Българската банка за развитие очаква още търговски банки да заявят участие в Антикризисната програма за малките и средни предприятия до 12 май.

По програмата могат да кандидатстват както физически лица, които са били принудени да спрат работа, заради пандемията от COVID-19, така и самоосигуряващи се и наети по трудово правоотношение лица в условия на извънредно положение. За кредит по тази програма може да се кандидатства до 31.12.2020 г.

По молба на наши слушатели публикуваме и условията, на които трябва да отговарят кандидатите:

ОТНОСНО ЛИЦАТА НА ТРУДОВ ДОГОВОР:

Да са преустановили полагането на възмезден труд за работодателя си и да са в неплатен отпуск като следствие от пандемията;

Да са страна по трудово правоотношение в последните 6 месеца преди излизането в неплатен отпуск, което се удостоверява с документ от Националния осигурителен институт;

Да не получават възнаграждение по други трудови правоотношения;

Да имат отработени поне пет работни дни в месец март, ако това е месецът, в който са пуснати в неплатен отпуск.

ОТНОСНО САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА:

Да са прекъснали дейността, която извършват като самоосигуряващи се лица и/или търпят поне 20% спад в доходите си за първото тримесечие на 2020 г., сравнено с доходите през първото тримесечие на 2019 г., като резултат от пандемията;

Да не получават възнаграждение по други правоотношения.

Кандидатите трябва да са с платени осигурителни вноски и да могат да възобновят упражняването на своята дейност (ще се върнат на същата работа) след прекратяване на неплатения отпуск.

Максимално заеманата сума е 4 500 лева, теглена наведнъж или на три транша от по 1500 лева. При първоначално разрешен по-малък размер на кредита той може да се анексира впоследствие с цел достигане на сумата от 4 500 лева.

Кредитите са безлихвени (редовният лихвен процент по тях е 0%), като кредитополучателите не дължат такси, комисиони и неустойки. Кандидатите не осигуряват обезпечения като условие за отпускането на заема.

Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период.

Кредитите се издължават след изтичането на гратисния период на вноски, чийто размер и брой се определят между търговската банка и кредитополучателя. Търговските банки имат право да променят уговорения с клиентите си погасителен план, но в рамките на максимално определените срокове по програмата. Всеки гражданин има право на предсрочно погасяване на дълга си, без да дължи такса/комисиони за това.

На сайта на Българската банка за развитие са публикувани документите, които се изискват от кандидатите. Има и възможност за онлайн-кандидатстване.

Екип на 999


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!