Обратно към категорията

Пловдивчани вдъхват живот на старите книги: Не изхвърляйте това богатство на боклука

Добавено на: 24.07.2021 11:21
   

Три книжарници в Пловдив се включват в инициатива за събиране на стари и непотребни на домакинствата книги, на които ще бъде вдъхнат нов живот. Кампанията е част от проект „Зелено знание“ на сдружение „Зелена България ръка за ръка“. Той обхваща общо 50 търговски обекта в седем града на страната. Амбицията на организаторите е да съберат 50 хиляди издания, които, вместо да бъдат изхвърлени, да се пренасочат към читалища, социални домове, училищни и университетски библиотеки, болници и пенсионерски клубове, съобщава Trafficnews.

„Проектът цели да стимулира кръговата икономика и намаляването на отпадъците в околната среда. Идеята ни е непотребните книги да не бъдат изхвърляни в контейнери, реки, сметища, защото всички сме ставали свидетели на подобни снимки в социалните мрежи”, обясни Дияна Сивинова, ръководител на проекта.

Тя обясни, че всички получени издания ще бъдат подвързани и сортирани, преди да бъдат пренасочени към новите им собственици. Книгите, които са много увредени, пък ще бъдат предадени за рециклиране.

До края на месец август всеки желаещ може да дари книгите в някой от пунктовете, които може да намери на сайта zelenoznanie.com. Отново там учрежденията, нуждаещи се от книги, могат да се регистрират и да подадат заявка.

„Интересът към кампанията в Пловдив е много голям. Обаждат се хора с по няколко кашона книги. Молбата ни е хората да отделят качествена, стойностна, актуална литература и все пак да не са компрометирани”, посочи Сивинова. Според нейните наблюдения най-много се търси детска литература. И дори класики като „Червената шапчица” и „Алиса в страната на чудесата” се оказват любими на малчуганите и днес.

„Обхватът на проекта е 2 години, активната му фаза е шест месеца. Надяваме се обаче да успеем с книжарниците да го продължим и след това”, допълни Дияна Сивинова. 


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Продължава облагородяването на Ямбол
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!