Обратно към категорията

Почитат летците, спасили Генерал Тошево

Добавено на: 09.06.2020 08:51
   

На 9 юни, вторник, президентът Румен Радев ще посети Генерал Тошево. Държавният глава ще се срещне с кмета Валентин Димитров и представители на ръководството на общината.

В 14.30 часа, пред мемориала „Крилото“, президентът Радев ще почете паметта на двамата пилоти, които през 1986 г. след авария при учебен полет със самолет „МИГ-21У“ в небето над Генерал Тошево, извеждат машината извън пределите на града, за да спасят жителите му и самите те загиват.

Там край Генерал Тошево до едно крило на самолет се извисява Величието на двама български военни пилоти. Величие при което те отиват във Вечността и остават завинаги символ за възпитание на подрастващото поколение.

На 27 август 1986 година по време на учебен полет, над града летят пилотите капитан Венко Ангелов Савов и старши лейтенант Йордан Тенчев Тенчев. Самолетът им е учебно-боен МиГ-21УМ. По време на полета обаче той аварира в прости метеорологични условия, в момент на изпълнение на атака по въздушна цел на малка височина.

Разбирайки за тежката повреда на самолета, авиаторите са имали не повече 7-8 секунди, за да вземат решение, как да постъпят – дали да спасят себе си като катапултират и оставят самолета да се разбие в града или да изведат машината извън пределите на Генерал Тошево, спасявайки стотици човешки животи, но жертвайки своите собствени. Следвани от своя войнски дълг и висок морал двамата решават да вложат всичките си усилия в това да изведат повредения самолет извън града и да не позволят той да се разбие в покрайнините и обувния цех, в който по това време работят над 300 души.

През 1996 година, в близост до лобното място на летците, е издигнат паметник с подарено от поделението в Балчик крило от боен самолет. През 2000 година летците-герои посмъртно са обявени за почетни граждани на Генерал Тошево. В знак на признателност техните имена носят и две улици в града.

Венко Савов е роден на 6-ти август 1952 г. в Горна Оряховица. Старши пилот първи клас. През 1985 г. е завършил квалификационен курс във Военната академия “Юрий Гагарин” в Москва. През август 1986 г. е назначен като щурман в поделението в Балчик.

Йордан Тенчев е роден на 11-ти януари 1960 г. в Монтана. Старши пилот втори клас. През 1985 г. е изпратен в поделението в Балчик


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Трагедия в село Недялско
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!