Обратно към категорията

Подписахме три меморандума с Република Северна Македония

Добавено на: 25.01.2022 12:53
   

България и Република Северна Македония са подписали три меморандума. Това стана ясно на съвместна пресконференция на премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевски след заседанието на двете правителства.
Двете страни подписаха три меморандума след заседанието: Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на земеделието; Меморандум за разбирателство за развитието на транспорта - жп връзката София - Скопие; Меморандум за разбирателство за подкрепа и насърчаване на малките и средни предприятия.

Според българския премиер това е "пример за новия подход и реалните резултати", а добросъседството ще бъде сложено на пиедестал.

"Министрите представиха поне 10 реални задачи, които си поставят. Радвам се да кажа, че следващата среща на тези работни групи е само след една седмица. Историческата група ще има поне 4 срещи в следващите месеци. Виждат се огромната синергия и предимства, ако има добросъседство", отбеляза Кирил Петков.

Той каза още, че за да се върши работа, хората трябва да говорят, да се виждат и да поставят общи цели.

"Професорите и от двете страни показаха, че са готови новият полъх на допълнителна енергия да се превърне в конструктивни разговори. Зарадвах се, че когато историческата комисия е една от пет - общият тон е към позитивен диалог", допълни министър-председателят.
Той отбеляза, че между новосформираните работни групи ще има общ секретариат, а следващата среща между тях ще бъде само след седмица. Съвместната комисия по историческите въпроси също предстои да заседава.

От своя страна Димитър Ковачевски благодари на българския си колега Кирил Петков за добрия диалог и отбеляза ползотворната работа на министрите от двата кабинета в новосформираните работни групи.

Очаква се малко по-късно Димитър Ковачевски да се срещне и с българския президент Румен Радев.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!