Обратно към категорията

Поискани са общо 285 000 лв. за разкопки на десет обекта

Добавено на: 13.05.2020 09:20
   

285 хиляди лева поискаха археолозите от Велико Търново и Горна Оряховица от Министерството на културата за разкопки и проучвания на десет обекта.

Великотърновските археолози ще работят на два терена в римския град Никополис ад Иструм и на праисторическите могили в селата Петко Каравелово и Джулюница. Предвижда се спасителните разкопки на римската могила в подножието на Петропавловския манастир край Лясковец това лято да продължат като планови, както и да се възобновят проучванията на църквата с манастир в местността „Френкхисар“ под крепостта „Царевец“. Финансирането е за 175 хиляди лева.

Близо 90 хиляди лева искат за трите действащи обекта в крепостта „Трапезица“ археолозите от Великотърновския филиал на Археологическия институт с музей при БАН.

Няма яснота дали гласуваните от общинския съвет в Горна Оряховица 20 хиляди лева за подкрепа на археологическата работа в крепостта „Ряховец“ ще бъдат отпуснати или ще бъдат пренасочени за борбата с Covid-19. Такава е и сумата, която се иска от Министерството на културата.

БНР


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Социални работници разнасят храна и лекарства на възрастните по домовете им
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!