Обратно към категорията

Полицаи излизат на протест в столицата

Добавено на: 05.07.2020 09:59
   

Десетки служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на Гранична полиция в област Ямбол са принудени като много свои колеги да водят съдебни дела, за да получат полагаемите им се реални възнаграждения за нощен труд.  

Трайното решаване на въпроса с извънредния труд в системата на МВР е едно от исканията на полицейските синдикати, които днес  ще излязат в 13 ч. на протест навръх професионалния си празник. Причината е  недоволство от работата на дирекция „Правно-нормативна дейност“ в министерството.

Повод за ефективните действия на 5 юли са липсата на достатъчно добър диалог с дирекция "Правно-нормативна дейност" и натрупаните през годините проблеми, които все още нямат решение, обясняват от най-големия полицейски синдикат - Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР).

От синдиката посочиха, че оспорват приложението на решението на правителството увеличението на заплатите в системата да бъде с 10%. Служителите искат заплатите да бъдат увеличени с равна сума, а не с процент за всички. Причината за несъгласието е, че увеличението с процент ще осигури на служителите с малки заплати малко увеличение, а тези с големи ще получат по-голямо.

"Министърът на вътрешните работи беше изготвил проект за наредба, съгласувана със синдикалните организации, съгласно която увеличението на възнагражденията на служителите от началото на тази година трябваше да стане с еднаква сума за всички", обясни пред „Дневник“ председателят на синдиката Валентин Попов в началото на седмицата, когато бе направена заявката за стачна готовност. Заради намесата на правната дирекция в МВР този проект е бил изменен и увеличението е станало с еднакъв процент, а не със сума.

Попов обясни още, че служителите трупат много извънреден труд, който не се компенсира, а нощният не се отчита според Кодекса на труда.

Снимка: БНР архив


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!