Обратно към категорията

Полицаи "празнуват" с протест

Добавено на: 08.11.2020 15:43
Снимки: БНР
   

Полицаите излязоха на протест на професионалния си празник - 8 ноември. Исканията им са за 30-процентно увеличение на заплатите в системата на МВР, както и на служители на други администрации на първа линия в условията на коронавирусна пандемия, съобщи БНР. 

През изминалата седмица имаше преговори между различните синдикати в министерството и ръководството на ведомството. След разговорите, в които се е включил и премиерът Бойко Борисов, стана ясно, че възнагражденията на служителите на МВР ще бъдат увеличени с 15% от догодина. Въпреки това от Синдикалната федерация на служителите излязоха на протест в градинката до църквата „Св. Седмочисленици“. 

Недоволството възникна след постановление на Министерския съвет за 30-процентно увеличение на заплатите на работещите в много администрации в страната. 

„15% са обещани, те не са дадени, не е сигурно какво ще се гласува после в Народното събрание и естествено, че няма да отстъпим, защото имаме достойнство и чест. След като Министерски съвет реши, че 34 администрации в държавата ще получат до 30% и е факт това със задна дата от 1 август, т.е. вече 5 месеца ги получават, а служителите на МВР не са според тях на първа линия, естествено, че няма да отстъпим. Меко казано сме обидени, затова колегите от цялата страна днес се събират, направихме предупредителни протести и ще продължим, докогато ни се обърне внимание и се удовлетворят нашите искания“, заяви Генади Тенев от Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Междувременно вътрешният министър Христо Терзийски заяви, че също смята, че заплатите на полицаите трябва да бъдат увеличени. Но уточни, че в Бюджет 2021 е направен разчет за 15% повишение.

И допълни, че като се добави клас "прослужено време" и други надбавки, които също се увеличават от тези 15 на сто, ще има служители на МВР, чието увеличение на заплатите ще достигне над 20%.

По-рано Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР коментира:

„Съгласете се, че на фона на тези до 30 процента, за които става дума в постановлението, едни 10 процента за нас звучат наистина малко обидно“.

Впоследствие протестът прерасна в шествие, което премина покрай Министерството на финансите и достигна сградата на Народното събрание


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!