Обратно към категорията

В полунощ приключва предизборната кампания. В неделя гласуваме на балотаж!

Добавено на: 03.11.2023 13:47
   

В полунощ приключва предизборната кампания за предстоящия втори тур на местните избори на 5 ноември. Събота – 4 ноември, е ден за размисъл.

На първия тур на 29 октомври гласоподавателите избираха 35 кметове на райони – 24 в София, шест в Пловдив и пет във Варна; 265 кметове на общини; 3041 кметове на кметства и 5053 общински съветници.

На вота се гласуваше в 12 299 секции, от които 442 подвижни, но само с хартиени бюлетини.

На втория тур сега ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции ще се гласува с машина.

На него ще избираме 91 кметове на общини, 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони.

В четири кметства ще има балотаж, в който ще участват трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове – кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина, Васильово.

Право на глас имат 6 308 052 избиратели, като в избирателните списъци за вота в неделя са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура, съобщава БТА.

В избирателните списъци са включени и гражданите, подали заявление за гласуване по настоящ адрес, като те не могат да гласуват на постоянния си адрес и не се подават нови заявения за гласуване по настоящ адрес. Това се отнася и за заявленията за гласуване с подвижна урна.

Съгласно Изборния кодекс (ИК) 24 часа преди изборния ден, както и в изборния ден, не се допуска предизборна агитация, а на социологическите агенции е забранено да оповестяват допитвания до общественото мнение.

Изборният ден на 5 ноември ще започне в 7:00 часа и ще продължи до 20:00 часа, като може да бъде удължен и до 21:00 часа.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Интервю с баба Дора от с. Шарково
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!