Обратно към категорията

Пореден рекорд за царския орел у нас тази година

Добавено на: 17.07.2020 14:07
   

Броят на излюпените малки царски орли през този размножителен сезон е 37. Това е поредния рекорд за царския орел у нас тази година, отбелязват от Българското дружество за защита на птиците. По време на провелия се преди броени дни мониторинг на известните двойки царски орли в страната стана ясно, че излюпените малки царски орли са 37 от 26 двойки, пристъпили към гнездене. За сравнение през 2019 г. от известните тогава 29 двойки царски орли, към гнездене пристъпиха едва 19, които отгледаха успешно 26 малки.

Все още е рано да се каже колко от тези 37 новоизлюпени малки царски орли ще излетят успешно от гнездата си до края на лятото, но самият факт, е огромен успех за Българско дружество за защита на птиците и голямо удовлетворение за полаганите през годините усилия и прилагани мерки за опазване на вида в страната.

През последните два месеца от Българското дружество съобщиха за открити нови двойки царски орли в Сакар и района на Сливен и Ямбол, с което броят им нарасна от 29 през миналата година до рекордите 35 към момента. С това се увеличават и заетите от царския орел територии в страната.

Само за три месеца бяха открити нови 6 двойки на вида в страната. Причините 2020 г. да се превърне в година на рекордни числености за световно застрашения царски орел са много. Партньорството на БДЗП с Електроразпределение Юг за изолирането на над 3000 стълба в ключови местообитания на вида, наред с обезопасяването на електропроводите, строежът на изкуствени гнезда и охрана на рискови гнезда от доброволци допринесоха за нарастването на българската популация на вида.  

Само за последните 4 години бяха инсталирани 40 изкуствени гнезда, с което бяха подпомогнати млади двойки царски орли да започнат да гнездят в незаети, но подходящи за размножаване територии, или се помогна на вече размножаващи се двойки да изберат безопасно и сигурно гнездо.

Вече общо 32% от популацията на вида в страната заема изкуствени гнезда и това се доказа като една от най-ефективните природозащитни дейности за опазване на царския орел. В най-скоро време очакваме да има ефект и от останалите дейности на БДЗП за опазване на вида, които включват възстановяването на пасищата в районите, където се среща царски орел у нас, които да осигурят естествени места за лов и достатъчно храна за отглеждане на потомство.  

На площ от 28 дка през годините бяха засадени 1700 дръвчета топола и дъб, с надеждата след време същите да приютят гнезда на царски орли в короните си. Възстановяването на гори по поречията на реки и потоци се прави, защото липсват подходящи места за гнездене на вида в страната, тъй като през последните 15-20 години в следствие на масово изсичане на тополите бяха увредени гнездовите местообитания на царския орел.

Тези и още много други природозащитни дейности за подобряване и/или възстановяване на гнездовите и хранителните местообитания на вида допринасят за по-добрите резултати от опазването му, на които се радваме напоследък, отбелязват от Българското дружество за защита на птиците.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

На Бабинден: За избора да родиш у дома 3 деца без лекарска помощ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!