Обратно към категорията

Поскъпва обслужването на гише в банките

Добавено на: 07.12.2019 08:16
   

Таксите за обслужване в банковите клонове ще се увеличат в скоро време. Това ще стане за сметка на по-евтино електронно банкиране, за да може клиентите да се насочат към дигиталните банкови услуги. Това каза шефът на Асоциацията на банките в България (АББ) Петър Андронов за bTV.
Причина за ръста е влязла в сила европейска директива, с която цената на един трансграничен превод в евро трябва да се уеднакви с тази на вътрешните за дадена страна преводи. Това ще се случи в средата на декември като така международните преводи ще поевтинеят десетократно.
Пътуващите също ще бъдат облагодетелствани, защото таксите на банкоматите ще бъдат същите като в България. Според Андронов увеличението на банковите такси на национално ниво в редица трезори се стреми да компенсира и балансира трансграничното намаляване на същите такси. Обслужването в клонове пък е по-скъпо, защото е свързано с хора, инфраструктура и поддръжка на охрана, офиси и плащане на наеми на помещенията. „Дигиталното банкиране в този смисъл е доста по-евтино", уточни шефът на АББ.

Той успокои, чеТой успокои, че икономиката не е в рецесия, а просто има забавяне на ръста й. Затова и лихвите са ниски. "Вероятно Европейската централна банка няма да се намеси, за да ги регулира, защото целта ѝ е да се стимулира потреблението", обясни банкерът като припомни, че растежът за България е 3,7%. Насърчаването на потреблението се вижда и у нас, където ръстът на потребителските кредити е 20%. При ипотеките той е 16%. "Това показва стабилност, което се доказва и от ниските нива на безработица“, каза още Андронов.

По думите му, гражданите имат около 55 млрд. лева в банки, което е малко, сравнено с другите европейски страни. За държава като България обаче тази сума не е малка и парите се увеличават бързо. „Основното финансиране на банките се осигурява от гражданите", добави Андронов. Той съветва да не се взимат кредити заради ниските лихви, а при реална нужда и с план.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!