Обратно към категорията

Последен ден за обявяване на финансовите отчети

Добавено на: 30.06.2020 07:56
   

30 юни е последният ден за обявяване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра за юридическите лица с нестопанска цел. Това е задължително както за всички фирми и сдружения, дори и да не са развивали дейност през миналата година. 

На 30 юни 2020 г. изтича крайният срок за подаване на декларация от фирми без дейност в търговския регистър. Напомняме, че този срок беше до края на м.март 2020 г., но заради обявеното извънредно положение в страната беше удължен с 3 месеца.

До 30 юни 2020 г. трябва да подадат декларация за липса на дейност и всички юридически лица с нестопанска цел – сдружения, фондации и народни читалища, които са се пререгистрирали в Агенцията по вписванията.

Агенцията по вписванията припомня, че с нормативни промени са въведени облекчени изисквания при подаване на годишни финансови отчети (ГФО) и годишни доклади за дейността за малки, средни и микро предприятия. Според промените, отпада необходимостта да се представят документи, доказващи приемането на годишния финансов отчет и годишния доклад за дейността (покани за свикване на общи събрания, протоколи от проведени общи събрания, доказателства за получаване на поканите и пр.). Обстоятелството, че ГФО са приети от съответния компетентен орган,  се доказва с представяне на декларация по образец (декларация по чл.62а, ал.2, т.2 от Наредба N1 от 14 февруари 2007) от законния представител на търговеца или юридическото лице с нестопанска цел. Промените влизат в сила от 14.03.2020 г., с приемането на Наредба за изменение и допълнение на Наредба 1 за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър и до регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Промените няма да се прилагат за големи предприятия и фирми от обществен интерес*, Според статистиката за 2018 г., тези компании са около  3-4% от всички  предприятия.

Промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЗТРРЮЛНЦ) уреждат и реда за обработка на необявените  годишни финансови отчети и годишни доклади за дейността, подадени в Агенцията по вписванията преди 24.04..2020 г. Според новите текстове, обстоятелството, че ГФО е приет от съответния компетентен орган, се доказва само с  декларация по чл.13, ал.4 от ЗТРРЮЛНЦ . Тази промяна ще намали обема и обхвата на проверката, която извършват длъжностните лица по регистрация, като по този начин ще се оптимизира срока и бързината на производството по обявяване на ГФО, съответно ще се преодолее натрупаното забавяне от 2017 г. насам.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!