Обратно към категорията

Последните думи на майор Терзиев: Поразих целта, излизам от атака

Добавено на: 27.06.2021 12:20
   

До 10 дни разследващите от военна полиция ще приключват с разследването на катастрофата с МиГ-29, при която загина пилотът майор Валентин Терзиев. Това каза пред БНР министърът на отбраната Георги Панайотов. Докладът им щял да бъде в две части - едната с некласифицирана информация, а втората - с класифицирана, защото засягала сигурността на страната. Първата част веднага ще бъде оповестена, каза министърът.

"Няма интерес да бъде скрита информация. В последните години е трупано недоверие в държавните институции. В случая подходът е коренно различен, ние сме максимално прозрачни, в хода на проверките съобщаваме новооткритата информация", каза Панайотов, но се запита какъв е ефектът от тази прозрачност, след като има толкова спекулации. Никой не пита как се чувстват пилотите след изказаните некомпетентни мнения. Трябва да се търси истината, а не да се дава публичност на спекулации. Чух че някой знаел как да се възстанови кабела на черната кутия. Ами да му гласуваме доверие и като се изгуби информацията, да го каже на близките и на колегите на майор Валентин Терзиев", реагира министърът.

Последните думи на загиналия при падането на МиГ 29 край Шабла пилот майор Валентин Терзиев, записани в командния пункт, са "Поразих целта, излизам от атака". Това обяви ден по-рано пред Би Ти Ви Панайотов. Самият той не е чувал записа, но така му било докладвано от командира на базата в Граф Игнатиево. Гласът на пилота е бил спокоен и уверен. Както стана ясно, черната кутия на МиГ-29 няма рекордер и не записва глас, включително и този на пилота, така че очевидно това ще са и последните думи на майор Терзиев, които ще влязат в папките на разследването.

"Не става дума за пилотска грешка в никакъв случай. Вчера съобщих, че се провеждат две разследвания. Едното на военна полиция, което се стреми да установи фактите и обстоятелствата, а другото - на прокуратурата, което търси вина. Аз боравя с данни на военна полиция, които са на мое подчинение - те вина не търсят и пилотска грешка не е тяхно заключение. Не е и мое заключение, не е и наше заключение", заяви още служебният военен министър. "Никой не си е помислял да стоварва вина на майор Терзиев. Предложил съм го за най-високата военна награда", допълни Панайотов.

Имената на щурманите, които са направлявали майор Терзиев, са известни, но те са следствена тайна и не могат да бъдат съобщени, каза военният министър. Той обяви, че вече бил установен контакт с производителя, но още чакаме отговори дали точно тази черна кутия е правена в Русия, или в Украйна.

“Този, който я е произвел, може да разчете данните най-добре и с него ще работим, за нас няма по-лесен или труден вариант дали ще е Русия или Украйна. Надяваме се, че изцяло са съхранени данните и ще бъдат снети на 100%”, каза министърът.

Министърът отново потвърди, че мишената е падала много по-бързо. На въпрос защо се е получило това, Панайотов каза, че не е установено, но е възможно да не е сработил парашут или да е обгорен парашутът на мишената. “Това са неща, за които не се говори като факти”, уточни обаче Панайотов.

Спазени са изискванията за отдалеченост от брега и пускане от 7000 м на мишената. "Между 4 и 7 хил. метра се извършва стрелбата и тук е въпросът защо тя не е прекратена, щом мишената е паднала под тази височина. И пилотът може да вземе решение за прекратяване на мисията, и този, който го командва от земята,” коментира още Панайотов. На 1200 м височина изтребителят изчезва от радарите, като е летял със 950 км/ч. На министъра докладвали, че тази височина не е била критично ниска. Пределната за учението е била 2000 м, но 1200 е височина, от която пилотът можело да се измъкне. “Става обаче въпрос за нощ, непрогледно е. Не сме сигурни, че майор Терзиев, изпълнявайки задачата, е имал време да проследи къде в момента се намира над земята. И тук идва ролята на тези, които го командват, да му кажат,” коментира Панайонов.

Той каза още, че не се е срещал с вдовицата на майор Терзиев, а само с майката и с брата на загиналия ас. 

По негови думи техниката е изправна и МиГ-овете ни са надеждни. “Докато през 2024 г. бъдат усвоени новите изтребители, ще разчитаме на тях”, посочи Панайотов.

Източник: в. Сега


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!