Обратно към категорията

Потребители алармират за проблемни стоки след голямото пазаруване от "черния" петък

Добавено на: 07.12.2020 10:36
Снимки: Unsplash.com
   

След „черния” петък оплакванията най-често са за дефектна техника, облекла, играчки и забавени пратки при поръчки онлайн. В някои от случаите търговци забавят връщането на парите след нежелана покупка, в други – дори се укриват, което прави връщането на стоки почти невъзможно. Още преди кампанията с рекламираните сензационни намаления да започне, контролните органи вече получават сигнали за нарушения.

„След този „черен” петък голяма част от сигналите, които получихме, бяха свързани с онлайн пазаруването. Основно са свързани с цените, проблеми с доставките или дефектна стока”, обясни Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите.

Именно атрактивните намаления в интернет карат Пламен Георгиев да си купи нова микровълнова печка. Още в първите дни, след като получава уредът, се появява дефект. Пламен решава да се възползва от правото си да върне стоката в законовия 14-дневен срок. Но удря на камък.

„Имах контакт с търговеца, но той ми обясни, че уредът е ползван и единствената ми опция е сервиз в този случай. Не ми даде друг избор”, обясни той.

Всяка година над 9 хил. жалби за дефектни стоки достигат до контролните органи. Оплакванията растат по време на кампании като „черен” петък. Но правилата за рекламация са различни от тези за отказ от покупка, уточняват от Комисията за защита на потребителите.

„Дефектната стока не зависи от този 14-дневен срок. В рамките на две години, ако се появи дефект, потребителят има право да предяви рекламация, но тук първо се прави опит да бъде поправена или заменена и след това може да се говори за връщане на парите. Нашият съвет към потребителите е внимателно да проверяват пратките, които получават, и да приемат стока без забележки”, съветва още Арсенов.

Евтина пижама вместо дизайнерска блуза с атрактивна щампа - така приключва пазарът на „черния” петък за Ивелина Павлова. След несполучливата покупка потърпевшата прави опит да се свърже с търговеца. След разговора им обаче отсрешната страна я блокира.

Укриването на търговеца е най-негативният сценарий при връщането на нежеланите покупки, категорични са контролните органи. В тези случаи и намесата им е най-трудна.

Деляна Валериева също не получава това, което вижда на снимките в онлайн магазина. Решава да се възползва от големите намаления и поръчва оригинална дамска чанта. Вместо нея получава евтина имитация, твърди потребителката. Единствен вариант сега е да върне чантата.

„В телефонен разговор бях уверена, че ще дойде куриер, който ще вземе чантата обратно и ще ми бъдат възстановени парите по картата. Бях уверена, че това ще стане, но все още не се е случило”, сподели тя.

Забавянето на връщането на парите е основен проблем, за който потребителите сигнализират след такива кампании. Но тук законовите срокове са конкретни и всяко забавяне е нарушение, категорични са контролните органи.

„Започва да тече нов 14-дневен срок, в който потребителят трябва да върне стоката, а търговецът да му върне парите. Потребителите имат възможност да върнат стоката, тъй като тя е доставена различна, а не е повредена, увредена”, обясни още Арсенов.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

CRESPO и DANNY ПРЕДСТАВЯТ ПЕСЕНТА СИ "ЗАВОЕВАТЕЛ" ПРЕД 999
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!