Обратно към категорията

Потушен е пожарът в „Дунарит“ в Русе, няма опасност от взрив

Добавено на: 27.09.2019 20:00
   

Няма пламъци в цеха за тротил на завод „Дунарит“ в Русе, където преди обед избухна пожар. Жителите на близките населени места са уведомени, че опасността от взрив е отпаднала, съобщиха от областната управа за „Хоризонт“.

Районът ще остане под наблюдение в следващите 24 часа.

Реална опасност от експлозия на територията на „Дунарит“ вече няма, въпреки че все още има тлеещ огън на територията на взривения цех. Това съобщи по-рано днес за „Хоризонт“ собственикът на завода Емилиян Гебрев:

„Винаги съществува такава опасност, но от съвсем реален близък анализ смятам, че не би трябвало да има каквото и да било, стига времето да е на наша страна. Защото действително, ако започне да духа един много силен вятър, би разпалил тези затихващи въглени“.

Относно причините за пожара Гебрев уточни: „Това е фабричен дефект на един от двигателите, които са оперирали там, и хората са взели съвсем адекватни мерки и са напуснали района, като е взета една крута мяра за безопасност, вследствие на което не се е случило абсолютно нищо и няма пострадал човек“. 

Пожарът не е бил голям, но съгласно мерките за безопасност, всички служители на завода са евакуирани. Евакуирани са и училища, и жилищни кооперации в близост до завода, съобщи пред БНР директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. 

"Няма загинали, няма пострадали. Децата са изведени от детски градини и училищата. Все още не можем да кажем, че опасността е 100% преминала. Мерките, които са взети, дават добър резултат", заяви гл. комисар Николов.

Предприети за действия за ограничаване на вредните последици от инцидента. Всички налични екипи на пожарната са насочени към мястото.

Все още не е ясна причината за пожара, предстои разследване, съобщи по-рано пред БНР кметът на Русе Пламен Стоилов и добави, че ситуацията се наблюдава от въздуха с три дрона.

"В такива случаи пожарната влиза, когато пожарът затихне сам, тъй като има опасност от взривяване, независимо, че количеството е около 1 тон, не е много", обясни Стоилов. По думите му става дума за производствен цех и вероятно смесване на тротил с амониева селитра. "Какво се е правило в този цех и какво се е произвеждало, може да каже само ръководството на завода. Важното е, че няма детонация", обясни той.

Децата в близките населени места Николаево и Мартен са изведени от детските градини и училищата, заяви кметът на Русе.
Източник: БНР


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!