Обратно към категорията

Повече от 600 000 лева ще получат пострадалите от наводненията в община Карлово, съобщи Ясен Сливенски от БЧК

Добавено на: 29.09.2022 13:11
   

Над 600 000 лева ще получат пострадалите от наводненията жители на селата Каравелово, Слатина, Богдан и Войнягово в община Карлово, съобщи Ясен Сливенски - директор на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“ в Българския червен кръст (БЧК) на брифинг пред журналисти.

Най-засегнатите домакинства са около 400 (малко над 1000 души) и те ще имат възможност за финансово подпомагане, като то ще е в размер на малко повече от 800 лева, обясни Сливенски. Той добави, че ще бъдат предоставени и средства за почистване, дезинфекция и всичко, което е необходимо за лични предпазни средства, като тази помощ ще засегне около 4000 души.

По думите му ще продължи и психо-социалната подкрепа, която се оказва от психолози към БЧК Пловдив. Преди малко разговарях с колеги от Пловдив и в момента те са там и оказват психо-социална подкрепа на нуждаещите се и раздават хранителни продукти, каза Ясен Сливенски.

Ясен Свиленски обясни, че предстои да бъдат създадени обществени съвети. Такива ще има във всички населени места, пострадали от наводненията, и ще бъдат поканени засегнатите граждани, кметски наместници и съответните институции. Критериите, които ние сме определили, са да бъдат подпомогнати наистина най-засегнатите, след това ще се позовем и на оценките на Агенцията за социално подпомагане. Един от основните критерии е пострадалите да имат основно жилище, което е засегнато от наводнението. Помощите могат да бъдат раздадени чрез паричен превод или чрез ваучери, каза директорът на Дирекция „Мениджмънт на бедствията“. Той добави, че пострадалите няма да има нужда да кандидатстват, защото вече има изготвени списъци от Агенцията за социално подпомагане и община Карлово. 

БЧК се е обърнал за финансовата помощ към Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. До две седмици средствата ще бъдат предоставени на БЧК. Преди зимата нуждаещите се ще получат помощите, заяви Сливенски.

Аз съм много впечатлена от това, което виждам. Работата, която вършат доброволците на БЧК е страхотна, каза пред БТА Тереза Хенли от Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. Тя допълни, че е обиколила няколко български града и е от около шест седмици у нас. Причината за нейното посещение са украинските бежанци, но е останала и заради наводненията в община Карлово.

На 2 септември, след пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, бяха наводнени населени места в общините Карлово, Марица и Калояново. Те бяха залети от придошлите реки Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма. Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където е обявено бедствено положение. Засегнати са стотици къщи, разрушена е инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включват в разчистването на селата. 

БЧК помага на пострадалите от първия ден на бедствието.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Днес Ви питаме

Видео

Благотворително: Вики отива на рехабилитация в Турция
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!