Обратно към категорията

Поздрав към българите изпратиха чрез Радио и ТВ 999 сънародниците ни в Украйна

Добавено на: 06.09.2021 10:39
   

Поздравителен адрес до всички българи изпратиха чрез Радио и ТВ 999 от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. В него се казва:

Уважаеми сънародници,

Втората половина на XIX век се оказва съдбоносна за последващото развитие на България. Освобождението бе само една от първите стъпки към свободна и независима държава. Подписаният през 1878 година Санстефански прелиминарен договор се променя по-късно в Берлин и България е разделена на две области: Княжество България и Източна Румелия.

Първите опити за обединение на българите започват от Кресненско-Разложкото въстание от 1878-1879 година, но тогава силите на войската все още не са достатъчни за пряка борба с Османската империя. Въпреки нежеланието на великите сили България да бъде обединена, редица народни бунтове и отговорното решение на бесарабския българин - генерал Данаил Николаев, дават възможност 6 септември 1885 година да стане една от най-важните и значими дати в българската история.

Без общи усилия, взаимно съгласие и обединение около националните интереси на България, не може да има развитие и растеж на силна европейска страна. Девизът „Съединението прави силата“ е валиден и до днес. Вярваме, че този девиз живее дълбоко в сърцата на хиляди българи, а не е просто надпис на сградата на Народното събрание. Нека помним, че сме силни само тогава, когато сме заедно и заедно можем повече. Бъдете здрави и горди българи! Честит празник!

С уважение,

Колективът на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Поставиха паметна плоча и кръстиха площад на името на певицата Елена Граматикова
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!