Обратно към категорията

Пожарникари и военни продължават борбата с летните пожари в България

Добавено на: 27.07.2023 13:20
Снимки: БТА
   

Продължава борбата с летните пожари на територията на България. Най-тежко е положението в Хасковско, където пожарникарите се борят с пламъците на няколко места. Наложи се в гасенето да се включат и военнослужещи.

Няколко други пожара вече са овладени, но щетите след тях остават сериозни.

Три огнища и изчезнал човек в Хасковско 

На брифинг тази сутрин областният управител на Хасково Красимир Ангелов обяви, че три са активните огнища на пожари в областта.

Най-тежко продължава да бъде положението край любимецкото село Дъбовец, където теренът е труднодостъпен. Натам ще бъде насочена тежка верижна техника от Бургас и от мини "Марица Изток".

Заради силния вятър се е увеличил и пожарът, тръгнал от село Сусам, община Минерални бани. Огънят вече е в близост до село Гарваново, като горят сухи треви, стърнища и неожънати ниви.

Не може да бъде овладяно и огнището в землището на село Румелия, община Маджарово, накъдето също пътува верижна техника. Там огънят е в смесена гора, обясни областният управител, цитиран от БТА.

От 6:00 часа днес модул в състав от 22-ма военнослужещи с пет автомобила участва в гасенето на пожар, който гори между селата Малки Воден в Община Маджарово и Дъбовец в Община Любимец.

Също от 6:00 часа тази сутрин група от 30 военнослужещи участва в претърсване на район в пресечен терен между село Клокотница и местността Кенана във връзка с издирване на безследно изчезнал човек.

Пожар в землищата на три пазарджишки села

Пожар изпепели 3000 дка сухи треви, стърнища и храсти в пазарджишко тази нощ. Огънят горя в продължение на часове в землището на селата Памидово, Карабунар и Величково, предава БНТ.

За щастие пламъците са потушени преди да достигнат населените места. В гасенето, което се оказало изключително трудно заради сухото време и силния вятър, се включиха пожарникари от Пазарджик, Септември и Белово. Към този момент пожара е изцяло потушен, съобщи говорителят на ОД на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов.

Все още се изяснява причината за възникване на пожара, но местните хора не изключват умишлен палеж.

Кметът на Карабунар Иван Каменарски припомни, че преди 3 години в съседна местност изгоряха 2 дка иглолистна гора.

Пожари във вилна зона и местността Батмиш край Сливен

Пожари във вилна зона и местността Батмиш край Сливен гасиха екипи на районната служба в града, съобщиха от областната полиция.

Огънят предизвика тревога у хората и заради силния вятър през нощта, като опасенията им бяха, че ще се разпространи много бързо.

В социалните мрежи се появиха призиви доброволци да помогнат с гасенето, добавя БТА.

Малко преди 22 часа снощи е получен сигнал за пожар във вилна зона "Каменка", пламнал в сухи треви. Спасени са десет сгради. След 22 часа е получен сигнал за пожар в местността Батмиш, където са изгорели четири паянтови постройки, спасени са сгради, 50 декара иглолистна гора и автомобили.

Най-вероятната причина за пожарите е небрежност при боравене с открит огън, посочват от полицията.

Гасени са били пожари и в Новозагорско.

Искри от далекопроводи са причинили няколко пожара и в Бургаска област

Няколко пожара са потушени снощи в Бургас. Те са предизвикани от искри от далекопроводи. Заради високите температури и силния вятър повсеместно е започнало доближаване на жици от електропроводите и излизането на искри, които причинили различни огнища на пожари, обясниха от Областната дирекция на МВР-Бургас.

Оттам информираха, че първите сигнали са подадени около 22:30 часа.

Пожарите започнали от Карнобатска община, като е имало сигнали от селата Венец, Добриново, Грозден, Церковски, Съединение, завет и Бероново. На място са насочени седем противопожарни коли и огнеборци от Карнобат, Бургас, Айтос, Средец, добавя БТА.

Сигнали са подадени и в два бургаски квартала - "Черно море" и "Рудник". За локализиране на огнената стихия там е включен целият свободен състав на първа и втора противопожарни служби - Бургас - общо 11 противопожарни коли и три леки автомобила, водоноски и много доброволци. Огънят е засегнал близо 1000 дка.

Към момента огнищата са локализирани, като няма разрастване или опасност от ново запалване. Нанесени са материални щети основно в ниска растителност и храсти, дървени бараки и една - две необитаеми къщи на територията на Изворище.

Два противопожарни екипа от Бургас са командировани за гасене на пожари в Хасковска област - в Любимец и село Тополово.

Източник: DIr.bg

Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!