Обратно към категорията

ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС: Ваша е отговорността да кажете как може да продължим

Добавено на: 21.03.2024 15:12
   

Уважаеми колеги от ГЕРБ-СДС, ваша е отговорността да кажете как може да продължим. Действахте едностранно в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията си и предложете конкретен план, адекватен на кризата, която създадохте. Вие сте на ход. Това се посочва в позиция на ръководството на коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), разпространена от пресцентъра на формацията. 

Ние от ПП-ДБ осъзнаваме необходимостта България да има редовно правителство, което да изпълнява реформите, очертани в проектоспоразумението. Ние оставаме отговорни към съдбата на страната и сме готови да споделим отговорността за общо управление. Това може да стане само при възстановяване на формулата на доверие и гарантиране на реалната реализация на реформите. Това може да стане само със споделен екип, който спазва поетите ангажименти, със силен характер, устойчивост към натиск и лидерски качества, така че да може да се справя с огромните предизвикателства пред България днес, се посочва в позицията.

Гледахме на Николай Денков и Мария Габриел като гаранти за реализирането на тази формула и инвестирахме огромни усилия в изграждането на доверие в техните интегритет и устойчивост. На 19 март 2024 г., Мария Габриел върна изпълнен мандат без финално подписано споразумение за общо управление и без окончателно съгласуван състав на Министерски съвет. С това действие беше драстично нарушена формулата на доверие и поставя страната пред нова политическа криза, се казва още в изпратеното становище. 

В текста се припомня още, че изпълнението на мандат за съставяне на кабинет изисква гласуване на доверие във фигурата на премиера. Това е фундаменталната предпоставка, която се изисква по Конституция. В последните девет месеца ние бяхме започнали да изграждаме базово доверие върху няколко основни принципа: мандатите се реализират като национални, което означава – общи; всички решения относно състава на Министерския съвет да се взимат съвместно от премиера и вицепремиера; всички компромиси са оправдани само дотолкова, доколкото гарантират реформи и са в интерес на цялото общество.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

НАТОВСКАТА БАЗА Е ДАЛА НА СТРАЛДЖА ЕДИНСТВЕНО 400 ЛЕВА ЗА ЦВЕТЯ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!