Обратно към категорията

ПП-ДБ получи и веднага върна неизпълнен втория мандат

Добавено на: 27.03.2024 15:33
   

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Папката прие предложеният за премиер Николай Денков, който обаче я върна веднага неизпълнена. 

„За мое огромно съжаление първият мандат беше провален, защото колегите от ГЕРБ-СДС не си спазиха уговорката. Те се отметнаха от нея. Във втория мандат ние предлагаме за премиер Николай Денков. Ние дадохме втора възможност на ГЕРБ-СДС да поправят грешката си и да не отиваме в поредица от избори, но те, въпреки жеста, не го оцениха, отказаха”, коментира съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Президентът от своя страна обясни, че Денков и цялата му политическа формация до последния момент са полагали усилия България да има редовно правителство. „Макар да обявихте, че ще върнете мандата неизпълнен, обстановката е толкова динамична, че всяко решение свикнахме да бъде предпоследно”, каза държавният глава.

До завъртането на рулетката с мандатите се стигна след провала на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. На извънредно заседание парламентът реши, че първият мандат на ГЕРБ-СДС е неуспешен. Това стана, след като номинираната за премиер Мария Габриел оттегли кандидатурата си. От ПП-ДБ отправиха покана за ново общо управление с кандидат за премиер на ГЕРБ, но отговорът беше категоричен и отрицателен. 

Атанас Атанасов вече обяви, че ако от ГЕРБ-СДС не се съгласят, то от ПП-ДБ ще върнат неизпълнен втория мандат, а президентът Румен Радев трябва да връчи трети мандат за съставяне на правителство на парламентарна група по негов избор.

Според Конституцията държавният глава трябва да направи това в седемдневен срок. Ако не бъде постигнато съгласие за образуване на правителство, президентът, след нови консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок.

Държавният глава няма голям избор, защото служебен премиер се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник, гласят последните промени в основния ни закон, приети в края на 2023-а.

Именно служебно правителство ще трябва да организира и евентуален предсрочен парламентарен вот, като неясна остава и датата за неговото провеждане, като съществува вариант и за вот 2:1, заедно с европейските избори, които ще са на 9 юни.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!