Обратно към категорията

ПП представи състава на бъдещия кабинет и обяви: "Нулева толерантност към корупцията"

Добавено на: 11.12.2021 15:22
Снимки: Булфото
   

Кандидатът за министър-председател Кирил Петков представи пред медиите състава на Министерски съвет, с който изрази надежда да изкара пълен четиригодишен мандат.

,,Мотото на това правителство ще бъде "Нулева толерантност към корупцията". Това ще бъде червената линия, която нито един от нас не може да премине. Тази коалиция ще бъде в този си състав, само и единствено ако това мото се спазва. Всеки български лев, който ще бъде изхарчван от изпълнителната власт, ще трябва да минава критерия за нулева толерантност към корупцията. Прозрачност ще бъде другото ни мото, но прозрачност не само към изпълнителната власт, а и към финансирането на медиите. Ще искаме да дадем ясна представа на българския народ какви средства при какви медии отиват. Вече няма да има непрозрачно финансиране от нечие министерство към нечии медии. Ще има един аршин към всички за пълна прозрачност'', обясни Кирил Петков.

В момента щом подписахме нашето споразумение, всеки от нас даде собственото си обещание, че тези неща, които подписваме, имат всичките елементи на почтеността. Ако успеем да постигнем всички тези цели, това доказва, че сме действали почтено, допълни той.

Към коалиционното споразумение имаме анекс за първите законодателни действия, които ще предприемем и това ще е напълно прозрачно. Първият ни приоритет са цените на тока да се запазят за битовите потребители и бизнеса. Второто е COVID кризата. Една от основните задачи на това правителство е да няма последващи вълни и да качим възможността за ваксиниране доброволно. Законът за КПКОНПИ също ще бъде от основните приоритети, защото този закон ни дава първите реални стъпки в посока правосъдие. За втория ешелон на властта е важно да се каже, че всеки министър идва със свой екип и те ще могат да назначат своите зам.-министри. На регулаторите ще им се даде истинска сила, така че всеки министър да е сигурен, че ще бъде надзора на тези регулатори. Споразумяхме се комисиите, които ще бъдат в Народното събрание, няма да бъдат от същата квота, от която е министърът. Оттук-нататък ще имаме доверие на министрите с ясни начини за проверка, с ясни общи цели и надявам се с крайни резултати, които всички очакват, разясни още кандидатът за премиер.

Той заяви, че се надява да има конструктивен начин на работа с опозицията.

По думите му оттук-нататък всеки министър ще бъде на България и "аршинът ще бъде един за всички", без разлика в третирането на министри.

Ние трябва да сме един отбор и да решаваме общите задачи. Комуникацията с коалиционните партньори ще бъде непрестанна. Това ще бъде гарантът, че ще работим дългосрочно и успешно, увери Кирил Петков.

,,Имаме доста дълга и обобщена теза с коалиционните партньори за нашата политика по отношение на Северна Македония. Имаме какво да спечелим и ние, и Северна Македония от едно добросъседство. Това трябва да бъде на база взаимен респект. Българската позиция по отношение на Северна Македония остава, но искаме да я надградим, не искаме да продължаваме само с лозунги от двете страни на граница“, разясни Петков по отношение на външната ни политика със Северна Македония.

Служителите в министерствата няма да се увеличават въпреки увеличената бройка на министерствата. С други думи, тези нови министерства ще работят с част от съществуващи служители. За всяко едно назначение ще има намаляване на една бройка. Нетният брой на служителите остава същият. Имаме вицепремиер по ефективно управление точно с тази цел – за да създадем най-ефективната структура, заяви бъдещият премиер.

Петков е категоричен, че всеки от кандидат-министрите е минал през процеса на коалиционно споразумение и не е имало смени в последната минута.

,,Назначенията на областните управители ще следват същите принципи като назначенията на министрите'', заяви Петков, но не разкри подробности.

А ето ги и вицепремиерите и министрите, които влизат в проектокабинета, който се очаква да бъде гласуван от парламента в понеделник:

Кирил Петков, министър-председател 

Асен Василев, вицепремиер и финансов министър

Калина Константинова, вицепремиер по ефективното управление

Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията

Гроздан Караджов, вицепремиер и министър на регионалното развитие

Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите

Николай Денков, министър на образованието

Проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването

Бойко Рашков, министър на вътрешните работи

Георги Гьоков, министър на труда и социалната политика 

Иван Иванов, министър на земеделието 

Теодора Генчовска, министър на външните работи 

Александър Николов, министър на енергетиката

Надежда Йорданова, министър на правосъдието 

Стефан Янев, министър на отбраната 

Николай Събев, министър на транспорта

Даниел Лорер, министър на растежа и иновациите

Божидар Божанов, министър на електронното управление

Христо Проданов, министър на туризма 

Атанас Атанасов, министър на културата

Радостин Василев, министър на спорта


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Проверка на прокуратурата не посочи виновни за натровените ученици в Дражево
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!