Обратно към категорията

Правителството утвърди защитни елементи, използвани в проекта на новите български лични документи

Добавено на: 28.02.2024 15:28
   

Правителството утвърди защитни елементи, използвани в проекта на новите български лични документи тип „карта“ и тип ,,паспорт“, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

С приемане на решението се цели постигане развитието на образците на български лични документи чрез повишаване на нивото на защитеност на документите с използване на материали, които отговарят на най-високите стандарти за сигурност и качество, въвеждане на нови защитни характеристики чрез прилагане на нови защитни елементи и технологии, и промяна на защитния графичен дизайн. 

Приемането на решението е свързано и с изпълнението на Програмата за управление на България през периода юни 2023 г. - декември 2024 г. и по-конкретно мярката „Полагане на усилия за прилагане на измененията в Закона за българските лични документи, които предвиждат увеличение на срока на валидност на паспортите - десет години, чрез постоянен и конструктивен диалог с компетентните институции, включително с МВР, за осигуряване на техническа възможност“, информират от правителствената пресслужба. 

Народното събрание прие днес на първо четене промени в Закона за българските лични документи, свързани с издаването на дипломатически и служебни паспорти. Промените бяха гласувани със 168 гласа „за“. Вносител на измененията е Министерският съвет. С гласуваните текстове на първо четене се извършват промени, които пряко засягат функциите, изпълнявани от Министерството на външните работи (МВнР) и задграничните представителства на България в чужбина. В доклада на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред се посочва, че измененията имат за цел повишаване на ефективността при издаването и ползването на дипломатически и служебни паспорти.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Историята на мъж, поддържащ паметника на загиналите руски воини в Освободителната война
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!