Обратно към категорията

Православната църква чества Петдесетница

Добавено на: 23.06.2024 09:43
   

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий, наместник-председател на Светия Синод на БПЦ:

"Със слизането на Светия Дух и с проповедта, която започна в този ден, се основа църквата Христова, започна разпространението на словото Божие по всички краища на света. Защото веднага след това светите апостоли тръгнаха да проповядват, да учат, да кръщават в име Господне. Празникът е известен като Денят на Света Троица, защото се явява пред нас по чуден начин и третото лице на Света Троица – Светият Дух".

На Петдесетница храмовете се украсяват със зеленина, а по време на особеното празнично богослужение от олтара се хвърлят орехови листа, напомнящи огнените езици над светите апостоли. Клончетата се отнасят по домовете за благословение.


Вижте още

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

БАБА ДОРА ОТ ШАРКОВО, ВЪВ ВИДЕО НА РАДИО 999, ДОСТИГНАЛО ДО МИЛИОНИ
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!