Обратно към категорията

Православната църква отбелязва Успение на свети Йоан Рилски

Добавено на: 18.08.2021 08:18
   

На 18 август църквата отбелязва успението на Свети Йоан /Иван Рилски/, най-българския светец. 

Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър - време на широко разпространение на християнството в пределите на България. Като юноша той копнее да се посвети в служба на Бога, напуска родното си място и постъпва в манастир. След като приема монашеството напуска манастира и се скита на много места. Накрая се установява в Рила и основава Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдава на уединение в молитви Богу. Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител.

Около 980 г. мощите му са открити и пренесени в София, а той е канонизиран за светец. През 1183 г. унгарският крал Бела III отвоюва Средец от византийците и отнася мощите му в Унгария, откъдето са върнати след четири години. След Освобождението на България от византийско робство цар Асен I ги пренася в столицата Търново през 1195 г. Мощите са върнати в Рилската света обител на 1 юли 1496 г.

Св. Йоан Рилски е почитан като общобългарски светец, но славата му се разнася из целия Балкански полуостров и в Русия.

В Рилския манастир снощи се състоя всенощно бдение, а днес ще бъде отслужена тържествена света литургия. 

Свети Йоан Рилски е и покровител на миньорите. По настояване на пернишките въглекопачи цар Фердинанд е издал указ, с който определил 18 август - Деня на успението на Св. Иван Рилски, за ден, в който се чества професията на българския миньор. На днешния ден Българска минно-геоложка камара ще отбележи тържествено 30-годишнината от своето създаване. По традиция ще отличи най-добрите минни компании със своите годишни награди. Наградите са в няколко категории: за постигнати най-високи годишни резултати в минерално-суровинната индустрия, за иновации, Награда “Безопасност и здраве”, Награда “Грижа за природата”, за социално-отговорна кампания, за принос към българската минерално-суровинна индустрия. Камарата дава и персонални награди на хора, които имат принос към развитието на индустрията.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

60 години любов, разбирателство и подкрепа
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!