Обратно към категорията

Празнични литургии в храмовете цяла седмица, помените са забранени до 24 април

Добавено на: 17.04.2023 10:55
Снимки: архив
   

Празнични литургии в православни храмове на Сливенската патриаршия бяха отслужени във втория ден на Великден. Те ще продължат през цялата седмица, става ясно от съобщение на Сливенската митрополия.

Веднага след Възкресение Христово започва Светлата седмица и завършва с втората пасха в неделя. Седмицата е посветена на всенародни празненства в чест на Великден.

Светла седмица е подвижен празник. Тази година го отбелязваве на 17 Април 2023г., (Понеделник).

Тази седмица е наричана Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Друго наименование е Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите. В Светли понеделник църквата почита светите апостоли, както и Преп. Симеон Персидски.Преп. Акакий, еп. Мелитински.

В Светли вторник и сряда се почитат св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей. Вторник е и ден за преклонение пред паметта на преп. Йоан. Св. мчк Виктор, а сряда – пред паметта на преп. Йоан Ветхопещерник.

В Светли четвъртък се почитат св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък – св. ап. Петър, а в Светла събота – св. Йоан Кръстител.

Втората неделя след Пасха е Томина. Православната църква почита също Св. мчца Александра и Св. мчк Лазар Български, който е бил роден в Дебелдял, край Габрово, хвърлен в тъмница от османците, заради християнската си вяра и убит в 1802 година на 28-годишна възраст.

През цялата седмица продължават всенарони тържества посветени на Възкресение Христово.

На 23 април тази година честваме паметта на един от дванадесетте Христови ученици – св. апостол Тома и затова неделята се нарича Томина. Тя няма нищо общо с народните раздавки на яйца за мъртвите. Великден е свързан единствено с Възкресението Христово, а през цялата седмица след него – от Светли понеделник до Томина неделя, всичко се отдава само в почит на Иисус, обясниха още свещениците.

„Не можем да забраним на хората да спазват някакви езически обичаи, но вярващите знаят, че е грешно в деня на свети Тома да се правят помени“, казаха още те и допълниха: „Томина неделя е празник за църквата, а не Задушница. Това е осмият ден след Великден, в който св. Тома със своето неверие още повече утвърждава сред християните вярата, че Господ е възкръснал не привидно, нито пък с друго тяло, но със същото, с което е пострадал, заради спасението на другите“. Затова и в ямболските православни храмове на 23 април отново се отслужва Сутринта в 8 часа Утреня и Златоустова св. Литургия.

До Томина неделя включително не се прави панихида или трисагий за умрелите - изобщо е забранено заупокойно „гласно” поменаване в църква на каквато и да било служба. Починалите могат да се споменават тихо от свещеника само на Проскомидията (преди Св. Литургия). Помени могат да се правят едва от понеделника след Томина неделя.

Заради радостта от Възкресението в периода от Великден до Петдесетница се забранява от църковните канони (20-то правило на Първи Вселенски събор) и да се коленичи за молитва както в църква, така и у дома, а също и да се правят земни поклони. (Понеже тези поклони и колениченето са израз на дълбоко покаяние, а изправеният стоеж напомня за това, че Господ със Своята кръстна смърт и Възкресение е издигнал от падението човешкия род, изправил е греховната повреда). Църквата не забранява на никого в частна молитва да се моли (независимо в храма или извън него) за починалите.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!