Обратно към категорията

Празнуваме Трифон Зарезан и Св. Валентин

Добавено на: 14.02.2023 06:58
   

На 14 февруари празнуваме Трифон Зарезан и Свети Валентин.

Денят на лозаря - Трифон Зарезан, е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното. За първи път този празник започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник на Свети Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Смята се, че Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски епископ. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на войниците си да се женят с идеята, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвователни в битките, войниците християни тайно били венчавани от епископ Валентин. Заради това впоследствие той е обявен за закрилник на влюбените. Обезглавен е през 270 г. заради непреклонната си вяра в Бога, а много скоро след това е канонизиран.

Празникът 14 февруари, посветен на Свети Валентин, започва да се чества през XIV век. Дотогава той бил почитан като покровител на младежите, пътешествениците, пчеларите и болните от епилепсия. Като покровител на страдащите от тази болест, както и на душевноболните, той е почитан и днес.

За житието му не се знае много, а голяма част от това, което се знае, е объркано. Объркването идва от това, че с името Валентин има няколко светци. В римския списък на мъчениците от 1584 г. се споменава за трима – единият бил епископ на град Интерамн, другият – свещеник в Рим, а третият – игумен и епископ от Реция. Освен това, поради отдалечеността на времето, образът му бил украсен с митове и легенди.

Някои православни и католически справочници посочват римския презвитер и интерамнския епископ като едно и също лице, като се уточнява, че тернийският епископ Валентин е загинал мъченически в Рим на 14 февруари. Други авторитетни източници, като напр.”Пълен месецослов на Изтока” на архиепископ Сергий считат, че няма достатъчно основание да бъдат считани за идентични, но без да отхвърлят категорично такава възможност.


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

 

Времето в Ямбол

Видео

Окончателно: ВАС отмени заповедта на ОДБХ – Ямбол за евтаназия на стадото на Ана Петрова от Болярово
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!