Обратно към категорията

Предлагат допълнителен платен отпуск за родители на деца до 14 години

Добавено на: 10.04.2020 23:31
   

Двойно минимално обезщетение за безработица и допълнителен платен отпуск за родителите на деца до 14 години, принудени да останат вкъщи заради затварянето на детските градини и училищата, са сред мерките, които предлагат от КНСБ на правителството.

От конфедерацията настояват минималното обезщетение за безработни да стане 17 лева, вместо сегашните 9 лева на ден, като според изчисленията им за това ще бъдат нужни допълнителни 60 и половина милиона лева. Друго предложение предвижда да се позволи на самоосигуряващите се да не плащат осигурителни вноски за периода на извънредното положение, ако желаят, а дължимото от тях да се пренесе от края на извънредното положение до края на годината.

За родителите на деца до 14 години, които трябва да останат вкъщи, се предлагат следните мерки: ако работодателят им не е спрял работа, а е кандидатствал и е одобрен за подкрепа от държавата, да се предвиди платен целеви отпуск, като възнаграждението е за сметка на компенсацията от НОИ.

На същия отпуск да имат право и работещите в действащи предприятия, като родителят трябва да предостави в Агенцията по заетостта декларация за броя на децата и тяхната възраст, и да посочи, че другият родител няма да иска същия вид отпуск.

Целевият отпуск да се предоставя след използване на платения отпуск за 2020-та година и остатъците от предходни години, предвижда предложението. За всички останали случаи, когато родителите са принудени да останат вкъщи, но не получават заплата или обезщетение от осигурителната система, от КНСБ предлагат да им се изплаща еднократната помощ от 325 лева по закона за социално подпомагане.

За хората, уволнени по време на извънредното положение, които нямат право на обезщетение за безработица, се предлагат ваучери за храна на стойност от 363 лева, какъвто е размерът на линията на бедност.

Dnews.bg


Вижте оше

 

Напиши коментар

Клик за нова
Попълнете всички полета!

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!

Реклама

Банер 1

Времето в Ямбол

Видео

Стотици хиляди лева дължи санираща фирма за просрочие и липса на качество в Сливен
Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!